Varme hveder
60+ min

Varme hveder

Hold traditionen ved lige og spis varme hveder på store bededag - bedst er de når du bager dem selv.
Bedømmelse (44 vurderinger)

Min bedømmelse:

Varme hveder

Hold traditionen ved lige og spis varme hveder på store bededag - bedst er de når du bager dem selv.

Opskriften gælder for 15 personer

  • 400 g hvedemel (ca. 6½ dl)
  • 100 g sigtemel (ca. 2 dl)
  • 100 g koldt smør
  • ½ tsk groft salt
  • 1 spsk sukker
  • 2 dl lunken mælk
  • 50 g gær
  • 2 sammenpiskede æg

Pensling:

  • sammenpisket æg

Fremgangsmåde:

Bland hvede- og sigtemel sammen. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Tilsæt salt og sukker. Lun mælken (lillefingervarm) og rør gæren ud heri. Hæld mælk og æg i melblandingen og slå dejen godt sammen. Dæk skålen med fx et låg og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 45 min. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Del dejen i 15 stykker og tril dem til boller. Læg bollerne tæt sammen i en smurt bradepande eller et ovnfast fad (ca. 16 x 28 cm) og lad dem hæve tildækket i ca. ½ time. Pensl bollerne med æg og bag dem midt i ovnen. Server dem varme med koldt smør eller en flødeost - fx med løg og urter eller med hvidløg.

Bagetid

Ca. 15 min. ved 200°.

Ristning

Ca. 7 min. ved 250°.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 12170 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 22,6 g
  • Protein: 10 %
  • Kulhydrat: 57 %
  • Fedt: 33 %
Print