Varme hveder

Varme hveder

60+ min
Fryseegnet
Hold traditionen ved lige og spis varme hveder dagen før storebededag. Og er det hjemmelavede hveder, behøver du ikke stå i kø hos bageren. Her får du den bedste og nemmeste opskrift på klassiske varme hveder med et strejf af kardemomme. Spis hvederne lune og nybagte - eller rist dem helt sprøde. Og server iskold smør til.

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 15 min. ved 200° - traditionel ovn

Varme hveder
  • Lun mælken (lillefingervarm) og rør gæren ud heri.
  • Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage) og ælt dejen godt sammen i ca. 5 min. - eller til den er smidig og glat. Dejen skal være blød og lækker, men ikke klistret - tilsæt evt. det sidste mel.
  • Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
  • Tag dejen ud på et bord og del den i 12 stykker. Tril dem til boller.
  • Læg bollerne tæt sammen i en bradepande eller et ovnfast fad (ca. 20 x 30 cm) beklædt med papir og lad dem efterhæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time - eller til de har dobbelt størrelse.
  • Pensl evt. hvederne med mælk og bag dem midt i ovnen og køl dem af på en rist.
  • Spis dem nybagte eller flæk hvederne ved serveringen og rist dem på en brødrister eller i ovnen. Server med koldt smør.

Kardemommesmagen er en vigtig del af hvederne. Du kan skrue op og ned for mængden af kardemomme - alt efter hvor kraftig du ønsker den. Erstat evt. stødt kardemomme med 15 kardemommekerner som du selv støder i en morter - det giver en mere intens og parfumeret kardemommesmag. Erstat evt. halvdelen af mælken med kærnemælk for at give hvederne en mere svampet konsistens. Kan du lide en skinnende overflade på hvederne, kan de pensles med æg eller en blanding af æg og mælk. Er din form for stor kan du kramme et stykke bagepapir og lægge det, under det andet stykke bagepapir, hvor der mangler boller.

Lav dejen med kun 15 g gær og lad hvederne efterhæve tildækkede i køleskabet natten over. Så er det nemt og hurtigt at servere nybagte hveder til morgenmad på storebededage.

Energiindhold for hele retten:

13338 kJ / 3188 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1174 kJ / 281 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,1 g
Protein: 10,5 % 7,2 g
Kulhydrat: 59,2 % 40,9 g
Fedt: 30,3 % 9,6 g
Mere inspiration

Vil du lave dejen til varme hveder dagen før?

Brioche hveder
60+ min
Brioche hveder
(4)
Relateret video
Varme hveder

Her får du den bedste og nemmeste opskrift på klassiske varme hvede med et strejf af kardemomme. Hjemmebagte hveder er noget af det bedste - og det dufter så skønt med hveder i ovnen og kaffe på kanden. Spis hvedeknopperne lune og nybagte - eller spis dem ristede.

Ingredienser

Varme hveder
2 dl Mælk
25 g Gær
600 g Hvedemel (ca. 1 liter)
100 g Smør i tern
3 Æg
1 spsk Sukker
3 tsk Stødt kardemomme
1½ tsk Groft salt
Pensling
evt. 2 spsk Mælk