Grove rugbrød med surdej - Opskrifter - Arla

Grove rugbrød med surdej

Giv bedømmelse 1
Giv bedømmelse 2
Giv bedømmelse 3
Giv bedømmelse 4
Giv bedømmelse 5

(7 vurderinger)

60+ min

Udsøgt til det store frokostbord.

Ingredienser

2 skiver pr. person

Opskriften gælder for 35 personer

1. dag - surdej

4. dag - grunddej

  • 500 g knækkede rugkerner
  • 500 g knækkede hvedekerner
  • 1 liter vand

5. dag - færdig dej

  • 20 g gær
  • 1 spsk vand
  • 1 pilsnerøl (33 cl)
  • 1 kg groft rugmel

Sådan gør du

Sådan gør du

1. dag - surdej

Rør gæren ud i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser. Kom surdejen i en høj, slank beholder (ca. 1 liter) og lad den stå tildækket ved stuetemperatur i ca. 3 døgn. Surdejen må ikke stå for koldt, så den i stedet for at syrne risikerer at mugne. Surdejen skal skifte farve til lys gylden.

4. dag - grunddej

Kom surdejen (gem 1 tsk til kernerne) i en meget stor skål (ca. 5 liter). Rør vand, tykmælk, sirup, salt og rugmel i. Stil dejen tildækket på køkkenbordet i ca. 1 døgn. Kom samtidig de to slags kerner i en skål sammen med den ene tsk surdej og hæld vandet over. Lad også denne blanding stå tildækket på køkkenbordet i ca. 1 døgn.

5. dag - færdig dej

Opløs gæren i vandet og rør blandingen i grunddejen sammen med øl, rugmel og de udblødte kerner. Rør dejen godt sammen. Tag 3 dl dej (ca. 275 g) fra til en ny surdej. Fordel resten af dejen i 2 smurte rugbrødsforme (a ca. 3 liter). Lad brødene hæve tildækket med fx plastfilm et lunt sted i ca. 3 timer. Bag rugbrødene nederst i ovnen - dæk dem med bagepapir efter ca. 1 time. Tag rugbrødene ud af formene og lad dem køle af på en bagerist.

Bagetid

Sæt rugbrødene i en kold ovn. Indstil på 200° - traditionel ovn og bag i ca. 2 timer.

Tips

Læg brødene i fryseposer, mens de endnu er lune.
Kom den nye surdej i fx et sylteglas og drys overfladen med ½ tsk groft salt. Stil surdejen tildækket i køleskabet.
Anvend surdejen direkte fra køleskabet til den næste omgang rugbrød.

Næringsindhold, pr.

  • Energiindhold for hele retten: 42960 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 319,9 g
  • Protein: 10 %
  • Kulhydrat: 84 %
  • Fedt: 6 %

Tilbage

Prøv de nye måltidsoste

De fylder godt i maden og i maven på de dage, hvor du gerne vil springe kødet over og ikke gå sulten fra bordet. Ostene er rige på protein, bidrager til den gode samg og gi'r masser af nye muligheder i det kødfri køkken.

Få inspiration her

Nye måltidsoste

Tilbage

Prøv vores opdaterede App

Tusindevis af spændende opskrifter, ugentlige madplaner og smart indkøbsliste samlet ét sted!

Download appen NU!

Gratis App

Print

Kilde: