Hjemmelavet tykmælk

Hjemmelavet tykmælk

60+ min
Hjemmelavet tykmælk er noget helt særligt. Dansk gastronomi har siden tidernes morgen anvendt konservering og fermentering. På grund af vores kolde klima her i norden, har det været nødvendigt for vores forfædre at forlænge råvarenes sæson. Blandt andet har fermentering gjort det muligt at opbygge et forråd af mad til de kolde vintermåneder. Gennem fermentering bliver madvarene "sure" og derfor mindre attraktive for uønskede bakterier. Men fermenteringen bidrager ikke kun med en konserverende effekt, men også med en dejlig syrlig smag. Tykmælk er et godt eksembel herpå, og hjemmelavet tykmælk smager af nostalgi og giver skønne barndomsminder...

Sådan gør du

Tykmælk
  • Varm mælk og fløde til ca. 25° i en gryde.
  • Hæld mælkefløden i en skål og lad temperaturen falde til ca. 22-25°.
  • Bland derefter kærnemælken i.
  • Hæld blandingen op i serveringsskåle, og stil dem tildækket på køkkenbordet ved stuetemperatur ca. 18 timer.
  • Stil derefter tykmælken i køleskab, så den er kold ved serveringen.
Ved servering af hjemmelavet tykmælk
  • Drys tykmælken med revet rugbrød og brun farin.

I stedet for rugbrød og farin kan du servere mysli, solsikkekerner eller andre kornprodukter til den hjemmelavede tykmælk. Hjemmelavet marmelade er også et hit som topping på tykmælk.

Energiindhold for hele retten:

5314 kJ / 1270 kcal

Næringsindhold pr. 100g

381 kJ / 91 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1 g
Protein: 16 % 3,6 g
Kulhydrat: 52,1 % 11,7 g
Fedt: 31,9 % 3,3 g
Mere inspiration

Hjemmebagte hveder - godt til både morgenmad, brunch og mellemmåltid.

Grove hveder
60+ min
Grove hveder
(40)

Ingredienser

Tykmælk
1 liter Mælk
1 dl Piskefløde
1 dl Kærnemælk
Tilbehør
160 g Revet rugbrød og
4 spsk Brun farin