Honningbomber

23 timer 59 min
Arbejdstid: 1 time 30 min
Honningbomber

Honningbomber - mums det er lækkerier. Honningbomberne er bagt af en relativ hurtig honningkagedej. Bundene bliver overtrukket med chokolade og lagt sammen med appelsinsmagende smørcreme og abrikosmarmelade. Server dine hjemmelavede honningbomber til kaffe eller te og måske et glas iskoldt mælk til børnene.

Ingredienser

Dej til honningbomber - 1 til 3 døgn før

150 g Honning
150 g Brun farin
125 g Smør
2 Æg
350 g Hvedemel (ca. 6 dl)
1 tsk Stødt kanel
1 tsk Stødt nellike
1 tsk Stødt ingefær
1 tsk Hjortetaksalt

Chokoladeovertræk

250 g Mørk chokolade
Sukkerperler

Smørcreme med appelsin

200 g Blødt smør
200 g Flormelis
1 spsk Fintrevet appelsinskal (usprøjtet)
3 spsk Friskpresset appelsinsaft
75 g Abrikosmarmelade

Sådan gør du

Dej til honningbomber

  • Smelt honning, farin og smør, og lad blandingen køle lidt af - hæld den evt. over i en skål, så det går hurtigere. Pisk æggene i honningblandingen.
  • Bland mel, krydderier og hjortetaksalt i en skål og kom det i dejen (drysset gennem en sigte). Rør dejen godt sammen med en grydeske - dejen bliver fast, når den hviler. Stil den tildækket i køleskabet i 2-3 timer.
  • Ælt dejen godt igennem på et let meldrysset bord og rul den ud i ca. ¾ cm tykkelse (ca. 35 x 35 cm).
  • Stik ud med en rund udstikker (ca. 7 cm i diameter) og læg kagerne på plader med bagepapir - der skal være 2-3 cm mellem kagerne. Saml dejen, rul ud på ny, til du har 20 kager.
  • Bag en plade kager ad gangen, midt i ovnen ca. 7 min. ved 200° - traditionel ovn. Lad kagerne køle af og læg dem i en plastikbøtte.
  • Dæk med et stykke sammenfoldet bagepapir og et hårdt opvredet viskestykke i mindst et døgn - så bliver honningkagerne bløde.
  • Kagerne må gerne stå på køl i op til 3 døgn, så bliver de endnu bedre.

Chokoladeovertræk

  • Smelt chokoladen i en skål over vandbad.
  • Dyp 10 af kagerne (det bliver toppene af honningbomberne), så top og side er dækket af chokolade - det er nemmest, hvis du stikker kagen på en gaffel.
  • Læg de chokoladeovertrukne kager på en bagerist, pynt med sukkerperler og lad chokoladen stivne.
  • Pensl de sidste 10 kager med resten af chokoladen. Dem skal du bruge som bunde, så de behøver ikke at være så fine, og det er nemmere af få brugt al chokoladen på den måde.
  • Stil evt. kagerne i fryseren i 1-2 min. så de får et kuldechok, hvis du er utålmodig med at få chokoladen til at stivne.

Smørcreme med appelsin

  • Pisk smør, flormelis og appelsinskal sammen.
  • Rør appelsinsaften i lidt efter lidt og rør smørcremen rigtig godt igennem, så den samler sig. Kom smørcremen i en sprøjtepose.

Sådan lægger du honningbomberne sammen

  • Smør ca. 1 tsk abrikosmarmelade på hver af de penslede bunde - på den side uden chokolade.
  • Sprøjt ca. ½ dl smørcreme på marmeladen.
  • Fordel de pyntede toppe ovenpå, og tryk forsigtigt honningbomberne lidt sammen, så smørcremen lige titter frem - uden at sætte fingeraftryk i chokoladen. Stil honningbomberne tildækket i køleskabet i mindst ½ time.
  • Tag honningbomberne ud af køleskabet 10-15 min. før I skal spise dem (hvis de har stået på køl mere end den halve time).

Hvis der er varmt i køkkenet, bliver dejen blød og svær at stikke ud og flytte. Tag evt. kun halvdelen af dejen ud af køleskabet til første udrulning. Er dejen blevet for blød, kan du samle den og lægge den i fryseren i ca. ½ time. Du skal ikke tilsætte ekstra mel, da kagerne så bliver for tørre - det er temperaturen, der er afgørende for om dejen er til at arbejde med.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

29866 kJ / 7138 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1795 kJ / 429 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,1 g
Protein: 3,4 % 3,6 g
Kulhydrat: 52,7 % 55,6 g
Fedt: 43,9 % 21,3 g
Relateret video Hvordan smelter man chokolade

Karolines Køkkenskole guider dig igennem chokoladetemperering - og du skal bare sørge for: god chokolade, et vandbad, et chokoladetermometer og en god portion tålmodighed.

https://www.arla.dk/opskrifter/honningbomber/