Julecheesecake

10 timer
Arbejdstid: 50 min
Julecheesecake

Julecheesecake med pebernøddebund, brændte mandler og gløgg på toppen - så er den gode julestemning helt sikkert i hus! Denne julecheesecake kan du nemt gå hen og blive afhængig af at lave hvert år i december... Julecheesecaken er fantastisk lækker og konsistensen silkeblød - lige som en cheesecake skal være. Denne julecheesecake rummer mange af julens essentielle smagselementer - pebernødder, brændte mandler og gløgg. Er du ikke vild med gløgg, så server julecheesecaken med en gelé af solbærsaft på toppen. Julecheesecaken er også skøn uden gelélåg.

Ingredienser

Pebernøddebund

300 g Pebernødder
50 g Digestive kiks
150 g Smør - smeltet
Lagkageplast (ca. 8 cm bred)

Fromage

4 blade Husblas
1 Vaniljestang (kornene heraf) eller vaniljepasta i tilsvarende mængde
125 g Sukker (ca. 1½ dl)
¼ liter Piskefløde
1 spsk Appelsinskal (usprøjtet)
200 g Flødeost
¼ liter Creme fraiche
2 spsk Friskpresset appelsinsaft

Gløgggelé

2 blade Husblas
2 dl Gløgg

Pynt

100 g Grofthakkede brændte mandler
Guldstøv

Sådan gør du

Pebernøddebund

  • Kom pebernødder og kiks i et blenderglas og blend i ca. 30 sek. - til de er findelt. Kom kikseblandingen i en skål, tilsæt smør og rør blandingen godt sammen.
  • Spænd et stykke bagepapir fast mellem ring og bund i en springform (ca. 22 cm i diameter). Beklæd formen med lagkageplast.
  • Fordel blandingen i springformen, pres kiksbunden godt sammen og pres den halvt op ad siderne i springformen (ca. 4 cm). Stil bunden tildækket i køleskabet.

Fromage

  • Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 min.
  • Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt af sukkeret. Pisk vanilje, resten af sukkeret, fløde og appelsinskal til et let skum.
  • Rør flødeosten blød med cremefraiche og vend blandingen i fromagen.
  • Varm appelsinsaften op. Træk husblassen op af vandet med det vand, der hænger ved og smelt den i den varme appelsinsaft. Afkøl husblasblandingen med lidt af fromageblandingen og vend det i resten af blandingen.
  • Fordel fromagen over pebernøddebunden i springformen - der skal være ca. 1 cm op til kanten, så der er plads til geléen. Stil kagen tildækket i køleskabet til næste dag.

Gløgggelé

  • Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 5 min.
  • Varm imens 1 dl gløgg til lige under kogepunktet, tag gryden af varmen og smelt husblassen heri. Køl af med resten af gløggen.
  • Hæld meget forsigtigt geléen over fromagen i springformen, når den begynder at stivne og lad den stå i yderligere ca. 1 time i køleskabet.

Sådan anretter du kagen

  • Tag forsigtigt kagen ud af formen, fjern lagkageplast og stil den på et fad.
  • Drys brændte mandler og guldstøv i et 2 cm bredt bånd langs kanten af kagen og server.

Du kan også lave en solbærgele på toppen af julecheesecaken - i stedet for gløggeléen. Erstat de 2 dl gløgg med 2 dl koncentreret solbærsaft.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

24647 kJ / 5891 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1476 kJ / 353 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,6 g
Protein: 4,8 % 4,2 g
Kulhydrat: 29,7 % 25,8 g
Fedt: 63,6 % 25,3 g
Alkohol: 1,9 %
Relateret video Julecheesecake

Se hvordan du laver den lækre julecheesecake med pebernøddebund, brændte mandler og gløgg på toppen i denne video.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/julecheesecake/