Julegrødsboller

Julegrødsboller

60+ min
Fryseegnet
Julegrødsboller - nemme, lækre og lynhurtige at bikse sammen. Rester af risengrød er genialt at bruge i din bolledej, men andre grødrester kan også bruges. Her har vi udviklet en variant, hvor du også kan få brugt resterne af dine julegodter. Så tøm skabet og bag skønne juleboller, som både dufter og smager af jul. Dejen til julegrødsboller er hurtig at røre sammen - og kan hæve enten natten over i køleskabet eller blot et par timer på køkkenbordet.

Sådan gør du

Bagetid:

18-20 min. ved 250° - traditionel ovn.

  • Kom vand, yoghurt, gær og risengrød i en stor skål. Rør til gæren er opløst og tilsæt mel, blandede julegodter og salt. Rør dejen godt sammen med en ske - dejen skal være fugtig.
  • Dæk skålen med husholdningsfilm eller et låg. Stil dejen til hævning - enten i køleskabet natten over eller på køkkenbordet i 1½ time.
  • Tænd ovnen og sæt en bageplade til opvarmning i ovnen.
  • Tag den varme bageplade ud af ovnen og læg bagepapir herpå. Sæt 10-12 klumper af dej på pladen - brug en ske, som du dypper i koldt vand mellem hver bolle.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og drys med sukker og kanel. Sæt straks pladen i ovnen og bag bollerne til de er gyldne og gennembagte.
  • Træk de varme julegrødsboller over på en bagerist og lad dem køle af.
OBS

Hvis du koldhæver bollerne, kan du sagtens sætte gærmængden ned til 10 g.

Tip

For ekstra sprøde boller: Smid ca. 1 dl koldt vand ind i bunden af den varme ovn samtidig med, at du sætter bagepladen med grødbollerne ind. Luk straks ovnlågen, så dampen bliver i ovnen. Bollerne bliver ekstra sprøde af dampen, så sørg for at holde ovnlågen lukket under hele bagningen. Du kan også stille en bradepande i bunden af ovnen, når du tænder den - og smide det kolde vand heri i stedet for i bunden af ovnen.

Brug en rest

Grødboller er geniale at bage, hvis du har en rest grød i overskud. Og det har man ofte, hvis man skraber gryden... Hvis du ikke har en rest grød, så kog en lille portion havregrød bestående af 1 dl vand, 1 dl mælk og 1 dl havregryn. Så får du en portion grød, som passer til denne opskrift på grødboller.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

13854 kJ / 3311 kcal

Næringsindhold pr. 100g

959 kJ / 229 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 1,5 g
Protein: 8,6 % 4,9 g
Kulhydrat: 66,6 % 37,6 g
Fedt: 24,8 % 6,4 g
Mere inspiration

Har du ikke en rest grød 'på lager'? Find opskriften på den bedste risengrød lige her.

Relateret video
Grødboller

Ingredienser

Lunken vand
3 dl
Yoghurt naturel, græsk yoghurt, skyr eller tilsvarende
1 dl
Gær
20 g
Kold risengrød
150 g
Hvedemel (ca. 7 dl)
450 g
Blandede julegodter, fx fyldt eller mørk chokolade, marcipan, tørret frugt, fx dadler, svesker, ananas, pomerans eller rosiner
250 g
Appelsin (usprøjtet) - fintrevet skal heraf
½
Groft salt
1½ tsk
Drys
Sammenpisket æg til pensling
1
Perlesukker
2 spsk
Stødt kanel
2 tsk