Kartoffelmos med stegte svampe

Kartoffelmos med stegte svampe

30 min
Der er vist ikke ret mange børn - eller voksne, der ikke er vilde med kartoffelmos. Her får I kartoffelmos med stegte svampe, en vegetarisk ret, som er inspireret lidt af brændende kærlighed. Men kartoffelmos med svampe er alligevel helt sin egen, med svampe naturligvis og løg, gulerødder og sennep, til at give et lille venligt spark. Server kartoffelmos med svampe til aftensmad en af de dage, hvor I vil have hyggelig, nem aftensmad og spise grønt.

Sådan gør du

Kartoffelmos
  • Kog vand og kartofler i en stor, tykbundet gryde ved svag varme og under låg i ca. 20 min.
  • Hæld vandet fra og damp kartoflerne tørre.
  • Mos dem groft, fx med en grydeske.
  • Vend mælk, smør og salt i.
  • Varm kartoffelmosen igennem og smag til.
Stegte svampe
  • Lad imens smørret blive gyldent i en pande.
  • Steg champignoner og løg ved kraftig varme og under omrøring i ca. 10 min.
  • Tilsæt gulerødder, bouillon, sennep, salt og peber og kog grøntsagerne i ca. 1 min.
  • Smag til.
Ved serveringen
  • Kom kartoffelmosen i et fad.
  • Hæld grøntsagerne over mosen, drys med purløg og server straks.
Klimatip

I stedet for at smide kartoffelskrællerne ud, kan du bruge dem til sprøde chips - og undgå madspild. Vask og skrub kartoflerne godt, inden du skræller dem. Skyl kartoffelskrællerne til vandet er klart. Tør skrællerne godt i et viskestykke og læg dem i ét lag på plader med bagepapir. Vend dem med lidt olie og en smule salt. Bag kartoffelskrælschipsene i ovnen, ca. 15 min. ved 175° - varmluft, til de er gyldne og sprøde.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

7545 kJ / 1803 kcal

Næringsindhold pr. 100g

206 kJ / 49 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 1,3 g
Protein: 11,2 % 1,3 g
Kulhydrat: 61,2 % 7,4 g
Fedt: 27,6 % 1,5 g
Mere inspiration

Mere dejlig aftensmad med kartoffelmos og grøntsager.

Relateret video
Sådan snitter du løg

Mangler du teknikken til at snitte løg hurtigt og effektivt? Karolines Køkkenskole viser, hvor nemt det er at snitte løg med den rigtige teknik. 

Ingredienser

Kartoffelmos
Vand
1 liter
Melede kartofler i grove stykker
1¼ kg
Mælk
3 dl
Smør
40 g
Groft salt
2 tsk
Stegte svampe
Smør
20 g
Champignoner i skiver
450 g
Zittauerløg i halve skiver (ca. 200 g)
3
Gulerødder i små tern (ca. 150 g)
2
Grøntsagsbouillon
1 dl
Grov, mild sennep
1½ spsk
Groft salt
1 tsk
Friskkværnet peber
Fintklippet purløg
1 dl
Tilbehør
Syltede agurker eller rødbeder
100 g