Klassisk gazpacho

15 min
Arbejdstid: 15 min
Klassisk gazpacho

Den ultimative sommerret - gazpacho! Den kølige suppe kommer fra det spanske køkken, og er oprindeligt kendt som fattigmandskost - brød, olie og hvidløg er blevet knust i en morter og grøntsager er blevet tilsat, så man havde en grov suppe. Gazpacho har udviklet sig gennem tiderne og i dag har vi adgang til mange forskellige frugter og grøntsager. Denne opskrift er med både tomat, agurk, peberfrugt og selleri - og den er genial som restemad, da du kan bruge brødrester og frugt/grøntsager, som synger på sidste vers, men er sprængfyldt med smag. Velbekomme!

Ingredienser

Gazpacho

8 Modne tomater
1 Agurk
1 Grøn peberfrugt
2 Røde peberfrugter
2 stilke Bladselleri
1 dl Finthakket basilikumblade
1 Finthakket fed hvidløg
2 skiver Daggammelt landbrød i store tern
1 spsk Olivenolie
1 spsk Sherryeddike
1 tsk Groft salt

Brødcroutoner

4 skiver Daggammelt landbrød i små tern
1 spsk Olivenolie
15 g Smør
½ tsk Groft salt

Pynt

Frisk basilikum
Agurker eller bladselleri i små tern
Olivenolie

Sådan gør du

Gazpacho

  • Skær alle grøntsager i grove stykker og læg dem i en stor skål (hold lidt agurk og bladselleri tilbage til pynt).
  • Tilsæt hvidløg og basilikum, på nær et par blade til pynt.
  • Vend alle grøntsager sammen med olie, eddike og brød og lad det marinere i mindst ½ time.
  • Kom det hele i en blender og lad det blende i 2-3 min. til det har en ensartet konsistens.
  • Suppens temperatur stiger en lille smule, når den blendes, så sæt den gerne på køl i 15 minutter eller server suppen med en isterning i hver portion.

Brødcroutoner

  • Lad olien blive varm i en pande og tilsæt smørret.
  • Kom brødternene i panden og rist dem i ca. 10 min. ved jævn varme - til de er gyldne.
  • Vend dem af og til. Drys med salt.

Pynt

  • Skær agurk og bladselleri i små tern. Pynt suppen med grøntsagerne, friske basilikumblade, brødcroutoner og lidt olivenolie.

Bland alle ingredienser i en stor skål og sæt det på køl nogle timer før servering. Evt efter morgenmad, så har du en dejlig nem sommerfrokost klar på køl.

Gazpacho er genial reste-mad. Skær tørt brød og grøntsager i tern og læg det sammen på køl, så bliver brødet blødt og kan blendes til en cremet gazpacho.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

5612 kJ / 1341 kcal

Næringsindhold pr. 100g

316 kJ / 76 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,4 g
Protein: 11,7 % 2,2 g
Kulhydrat: 58,8 % 10,9 g
Fedt: 29,5 % 2,5 g

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/klassisk-gazpacho/