Kløben juleboller
En nem opskrift på kløben juleboller med marcipan, sukat, rosiner og appelsin. De lune juleboller skal pensles med sukkerlage, når de kommer ud af ovnen - så de får den skinnende overflade. Kløben er et tyskinspireret aflangt sødt brød tilsat fx rosiner, sukat, pomerans, appelsin, marcipan og/eller mandler. Kløben bliver oftest spist ved juletid, og det ses særligt på hylderne hos Sønderjyske bagere. Kløben er en julebolle, som smager skønt som den er eller med et lag koldt smør. Du kan sagtens erstatte rosiner, sukat, marcipan med andet fyld som fx nødder, mandler, pomerans eller andre citrusfrugter.
Ingredienser
Dej
75 g
Smør
|
|
---|---|
2½ dl
Mælk
|
|
25 g
Gær
|
|
400 g
Hvedemel
|
|
50 g
Sukker
|
|
½ tsk
Groft salt
|
|
1
Æg
|
Fyld
100 g
Marcipan
|
|
---|---|
50 g
Kandiseret appelsinskal
|
|
50 g
Sukat
|
|
50 g
Rosiner
|
|
2 tsk
Appelsinskal (usprøjtet)
|
1
Æg
|
---|
Sukkerlage - til pensling
½ dl
Sukker
|
|
---|---|
½ dl
Vand
|
Sådan gør du
Dej
Sukkerlage
Pensling med sukkerlage
Du kan sagtens tilføj eller erstatte fyldet i julebollerne alt efter smag - de traditionelle ingredienser er som oftest: rosiner, sukat, pomerans, appelsin, marcipan /og eller hakkede mandler.
Næringsindhold
Energiindhold for hele retten:
14530 kJ / 3473 kcal
Næringsindhold pr. 100g
1161 kJ / 277 kcal
Energifordeling
Energifordeling | Næringsindhold pr. 100g | |
---|---|---|
Fiber: | - | 1,7 g |
Protein: | 8,2 % | 5,6 g |
Kulhydrat: | 65,5 % | 44,7 g |
Fedt: | 26,3 % | 8,2 g |