Kløben juleboller

Kløben juleboller

60+ min
En nem opskrift på kløben juleboller med marcipan, sukat, rosiner og appelsin. De lune juleboller skal pensles med sukkerlage, når de kommer ud af ovnen - så de får den skinnende overflade. Kløben er et tyskinspireret aflangt sødt brød tilsat fx rosiner, sukat, pomerans, appelsin, marcipan og/eller mandler. Kløben bliver oftest spist ved juletid, og det ses særligt på hylderne hos Sønderjyske bagere. Kløben er en julebolle, som smager skønt som den er eller med et lag koldt smør. Du kan sagtens erstatte rosiner, sukat, marcipan med andet fyld som fx nødder, mandler, pomerans eller andre citrusfrugter.
https://www.arla.dk/opskrifter/kloben---tyske-juleboller/

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 15 min. ved 200° - traditionel ovn.

Dej
  • Smelt smørret og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en skål og rør gæren ud heri.
  • Rør mel, sukker, salt og æg i.
  • Tilsæt marcipan, de tørrede frugter og appelsinskal - og rør dejen godt sammen. Dejen er meget blød.
  • Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. ½ time.
Sukkerlage
  • Kom vand og sukker i en lille gryde og kog det ved jævn varme og under omrøring til sukkeret er opløst. Lad sukkerlagen afkøle let.
  • Vend dejen ud på køkkenbordet. Lav en fordybning i dejen og tilsæt ægget. Hak dejen med en dejskraber - til ægget er fordelt godt i dejen. Dejen skal være klumpet og usammenhængende. Dejen dejen i 12 brud og fordel dem på 2 bageplader med bagepapir. Bag bollerne (1 plade af gangen) midt i ovnen - til de er gyldne.
Pensling med sukkerlage
  • Pensl kløben bollerne med sukkerlagen, så snart bollerne kommer ud af ovnen. Server kløben bollerne lune - med eller uden smør.

Du kan sagtens tilføj eller erstatte fyldet i julebollerne alt efter smag - de traditionelle ingredienser er som oftest: rosiner, sukat, pomerans, appelsin, marcipan /og eller hakkede mandler.

Energiindhold for hele retten:

14530 kJ / 3473 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1161 kJ / 277 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,7 g
Protein: 8,2 % 5,6 g
Kulhydrat: 65,5 % 44,7 g
Fedt: 26,3 % 8,2 g
Mere inspiration

Servér et glas krydret gløgg til julebollerne.

Gløgg
45 min
Gløgg
(119)

Ingredienser

Dej
75 g Smør
2½ dl Mælk
25 g Gær
400 g Hvedemel
50 g Sukker
½ tsk Groft salt
1 Æg
Fyld
100 g Marcipan
50 g Kandiseret appelsinskal
50 g Sukat
50 g Rosiner
2 tsk Appelsinskal (usprøjtet)
1 Æg
Sukkerlage - til pensling
½ dl Sukker
½ dl Vand