Krydret æbletærte

Bedømmelse

(120 vurderinger)

60+ min

Lækker æbletærte med kanel, karamelliserede æbler, sprød bund og iskold flødeskum - så englene synger!

Ingredienser

6 personer pr. tærte

Antal portioner

Dej

  • 100 g koldt smør
  • 150 g hvedemel (ca. 2½ dl)
  • 2 spsk flormelis
  • 1 æggeblomme
  • ½ spsk vand

Krydret æblefyld

  • 50 g smør
  • 100 g sukker (ca. 1¼ dl)
  • 5 skrællede æbler i både, fx belle de boskoop (ca. 500 g)
  • ½ tsk stødt kanel
  • ¼ tsk stødt kardemomme

Pynt

  • sigtet flormelis

Sådan gør du

Sådan gør du

Dej

Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Tilsæt flormelis, æggeblomme og vand og saml hurtigt dejen. Form dejen til en kugle og lad den hvile tildækket i køleskabet i mindst ½ time.

Krydret æblefyld

Kom smør og sukker i en pande og lad det smelte ved kraftig varme og under omrøring til sukkerblandingen er lysebrun. Vend æblebådene i det lysebrune sukker. Lad æblerne koge i ca. 2 min., til de er lysebrune og sukkeret er flydende. Tag panden af varmen og vend kanel og kardemomme i. Fordel æblebådene i en smurt tærteform (ca. 24 cm i diameter). Hæld evt. overskydende sukker over.

Tag dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til en rund plade (ca. 28 cm i diameter). Læg dejpladen over æblebådene og skub den forsigtigt ned omkring æblerne rundt langs kanten. Prik dejlåget med en gaffel og bag tærten midt i ovnen.

Lad den nybagte tærte hvile i ca. 5 minutter på en bagerist. Læg et serveringsfad over tærteformen og vend rundt så æbletærten løsnes fra formen og står på fadet med æblefyldet øverst. Server tærten lun med iskoldt flødeskum. Pynt med flormelis lige inden serveringen, så det ikke når at smelte.

Bagetid

Ca. 25 min. ved 200° - traditionel ovn.

Frysetip

Tærten kan fryses inden bagning.

Sådan pisker du flødeskum

Næringsindhold, pr.

  • Energiindhold for hele retten: 14020 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 5,6 g
  • Protein: 3 %
  • Kulhydrat: 36 %
  • Fedt: 61 %

Print

Kilde:

Vin match

Chenin blanc Loire, Frankrig

En lækker sød hvidvin på druen chenin blanc, fx en coteaux du layon vil spille godt sammen med de friske, krydrede æbler. Kilde: Martin Nordkvist

Mere om vin til æbler