Nytårskage

15 timer
Arbejdstid: 1 time 30 min
Nytårskage

En smuk og festlig nytårskage til at fejre årets sidste aften. Denne opskrift forener bobler og kransekage i en flot og velsmagende nytårskage. Kagen er bygget op af en kransekagebunde, passionsfrugtganache og en luftig champagnemousse, som giver det perfekte syrlige modspil til kransekage og ganache. Nytårsmenuens søde punktum står knivskarpt uanset om kagen 'støbes' i en springform eller som her i en silikoneform. Champagnen kan sagtens skiftes ud med en anden mousserende vin.

Ingredienser

Kransekagebund

200 g Groftrevet marcipan
2 Æggehvider (ca. 60 g)
100 g Flormelis

Passionsfrugtganache

1 dl Piskefløde
100 g Frossen passionsfrugt
200 g Finthakket hvid chokolade

Champagnemousse

5 blade Husblas
½ dl Koncentreret hyldeblomstsaft
2 spsk Friskpresset citronsaft
2 dl Champagne eller anden mousserende vin
1 Vaniljestang
3 spsk Sukker
5 dl Piskefløde

Pynt

Hvid velvet spray

Sådan gør du

Kransekagebund

  • Pisk marcipan, æggehvider og flormelis let sammen til en jævn masse.
  • Fordel dejen i en silikoneform (ca. 16 cm i diameter) og bag den til den er gylden og gennembagt ca. 20 min. ved 200° - traditionel ovn. Lad kransekagebunden afkøle i formen.

Passionsfrugtganache

  • Bring fløde og passionsfrugt i kog under omrøring i en lille gryde.
  • Hæld den over chokoladen og lad det stå i 1-2 min. - uden omrøring. Rør derefter ganachen sammen, til den er ensartet og glat – brug fx en lille dejskraber. Lad den afkøle lidt.
  • Fordel ganachen over kransekagebunden og stil formen tildækket i fryseren i 3-4 timer – til den er gennemfrossen.

Champagnemousse

  • Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 5 min.
  • Varm hyldeblomstsaft og citronsaft til lige under kogepunktet og tag gryden af varmen.
  • Træk husblassen op af vandet med det vand, der hænger ved, og smelt husblassen i den lune saft. Hæld champagnen heri.
  • Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt af sukkeret.
  • Pisk fløde, vanilje og resten af sukkeret til et let skum.
  • Afkøl champagneblandingen med lidt af flødeskummet og vend blandingen i resten af flødeskummet.
  • Hæld champagnemoussen i en silikoneform (ca. 18 cm i diameter) og stil den i fryseren i 5-10 min. - til moussen har sat sig.
  • Placer den frosne kransekagebund oven på den let stivnede mousse (ganachen skal vende nedad) og tryk bunden lidt ned i moussen. Stil silikoneformen tildækket i fryseren til næste dag.

Pyntning af nytårskagen

  • Befri den frosne kage fra silikoneformen og spray den med hvid velvet spray.
  • Flyt kagen over på et fad (brug fx en paletkniv) og lad den tø i køleskabet, hvilket tager 4-5 timer. Pynt evt kagen med stjernekastere, som tændes ved servering.

Nytårskagen kan også laves i almindelige springforme. Bag kransekagebunden i en lille springform (ca. 16-18 cm i diameter) foret med bagepapir. Placer kagebunden med ganache i en lidt større springform (ca. 20-22 cm i diameter) foret med lagkageplast - og hæld champagnemoussen herover.

Velvet spray er en chokoladespray til kager. Den fås i flere farver og sprøjtes på frosne moussekager. Velvet spray giver kagen en smuk nubret overflade, der minder om velour, men sprayen kan sagtens udelades i denne kage.

Der findes et utal af silikoneforme i forskellige størrelser og mønstre. Den silikoneform, som anvendes i denne opskrift, har et volumen på ca. 1,5 l. Hvis du anvender en silikoneform med større eller mindre volumen, kan du justere mængden på champagnemoussen op og ned.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

21116 kJ / 5047 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1328 kJ / 317 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,1 g
Protein: 4,8 % 3,8 g
Kulhydrat: 32,7 % 25,5 g
Fedt: 59,8 % 21,5 g
Alkohol: 2,7 %
Relateret video Nytårskage

En smuk og festlig nytårskage til at fejre årets sidste aften.

https://www.arla.dk/opskrifter/nytarskage/