Oksefilet med dry rub

Oksefilet med dry rub

60+ min
Oksefilet med dry rub er en super ret, hvis det skal være nemt, når du har gæster. Det hele kan gøres klar i god tid (husk at komme dry rub på oksefileten dagen før), så du kun skal have tingene i ovnen til sidst og blande salaten. Og så smager oksefilet med dry rub dejligt og ser godt ud, ikke at forglemme! Oksefilet med dry rub er et godt bud på hovedretten nytårsaften, hvis du også gerne vil høre Dronningens nytårstale.

Sådan gør du

Stegetid for oksefilet:

Ca. 45 min. ved 225° - varmluft.

Bagetid for kartoffel- hokkaidomos:

Ca. 25 min. ved 225° - varmluft.

Dagen før - oksefilet
  • Bind bomuldssnor om oksefileten 2-3 steder.
  • Bland timian, rosmarin og salt til en dry rub.
  • Tryk dry rubben godt fast overalt på kødet og læg det tildækket i køleskabet i ca. 1 døgn.
Kød og sauce
  • Lad smørret blive gyldent i en pande og brun kødet på alle sider i ca. 4 min.
  • Læg kødet på en rist i en bradepande (ca. 22 x 30 cm). Kom vand i bradepanden. og steg kødet nederst i ovnen.
  • Mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur, den skal være ca. 55°, så er kødet rødt (ca. 58°, så er det rosa).
  • Si skyen fra bradepanden over i en gryde. Kog ind eller tilsæt vand - der skal være ca. 2 dl.
  • Tilsæt cremefraiche og bring saucen i kog under omrøring.
  • Tag gryden af varmen og pisk saucejævner i. Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 min. Smag til.
Kartoffel- hokkaidomos
  • Kog kartofler og hokkaido i vand i ca. 20 min., til kartoflerne er godt møre.
  • Tag ca. 1 dl kogevand fra og hæld resten af vandet fra grøntsagerne.
  • Mos grøntsagerne groft med smør, kogevand, salt og peber.
  • Del osten i små bidder og vend dem i mosen.
  • Fordel kartoffel- hokkaidomosen i 9 ovnfaste glas eller skåle (a ca. 2 dl).
  • Bag mosen øverst i ovnen.
Syltede rødløg
  • Brin eddike og sukker i kog i en gryde.
  • Tilsæt løgene og bring atter i kog.
  • Kog løgene ved kraftig varme i ca. 30 sek. Lad løgene køle af i lagen.
Salat
  • Bland de 2 slags salatblade og anret dem sammen med syltede rødløg, salatost og mandler og pistacienøddekerner.
  • Drys med peber.

Oksefileten kan brunes et par timer i forvejen og stå klar til at komme i ovnen. Mosen kan også gøres klar i skålene i god tid, så den blot skal bages. De syltede løg kan laves et par dage i forvejen og stå i køleskabet. Alle ingredienserne til salaten kan du også gøre klar i god tid, men læg først salaten sammen lige før serveringen.

Der er rigeligt med løg - brug en evt. rest på en oste- eller leverpostejmad.

Energiindhold for hele retten:

31633 kJ / 7560 kcal

Næringsindhold pr. 100g

455 kJ / 109 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,9 g
Protein: 24,5 % 6,6 g
Kulhydrat: 27,6 % 7,4 g
Fedt: 47,9 % 5,9 g
Mere inspiration

Hvad med en skøn islagkage efter en lækker hovedret.

Relateret video
Sådan snitter du løg

Mangler du teknikken til at snitte løg hurtigt og effektivt? Karolines Køkkenskole viser, hvor nemt det er at snitte løg med den rigtige teknik. 

Ingredienser

Dagen før
1½ kg Afpudset marmoreret oksefilet
2 spsk Tørret timian
2 spsk Tørret rosmarin
2 tsk Groft salt
Kød og sauce
50 g Smør
½ liter Vand
¼ liter Creme fraiche 38%
1 spsk Saucejævner
Evt. kulør
Kartoffel-hokkaidomos
1 kg Melede kartofler i grove stykker
500 g Vasket eller skrællet hokkaido græskar
1½ liter Vand
50 g Smør
200 g Salatost
1 tsk Groft salt
½ tsk Friskkværnet peber
Syltede rødløg
2 dl Lagereddike
175 g Rørsukker (ca. 2 dl)
4 Rødløg i halve tynde skiver (ca. 400 g)
Salat
175 g Fintstrimlet hjertesalat
100 g Rensede babysalatblade
200 g Salatost - små brud
50 g Grofthakkede saltede mandler
50 g Grofthakkede saltede pistacienøddekerner
Friskkværnet peber