Oksehøjreb og vintergrøntsager

2 timer
Arbejdstid: 45 min
Oksehøjreb og vintergrøntsager

Sådan får du en perfekt oksehøjreb - skøn gæsteret, når I er mange. Her får du opskriften på perfekt stegt oksehøjreb - og dertil dejlige danske vintergrøntsager og en bagt kartoffelmos med smag fra hvidløg.

Ingredienser

2¾ kg Oksehøjreb uden ben
2 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
4 dl Vand

Sauce

1 liter Rødvinssauce

Vintergrøntsager

100 g Grofthakkede hasselnøddekerner
1½ liter Vand vand
1½ tsk Groft salt
1 Knoldselleri i stave
600 g Rosenkål i halve
50 g Smør
2 Rødløg i både
½ tsk Groft salt
1 dl Hakket persille

Tilbehør

Bagt kartoffelmos med hvidløg - se opskrift herunder

Sådan gør du

  • Rids højrebets fedtkant og læg stegen på ovnens rist i bradepanden. Støt evt. stegen med sammenkrøllet alufolie, så den ligger lige.
  • Drys med salt og peber og brun stegen nederst i ovnen ca. 15 min. ved 250°. .
  • Skru ned til 175°, og hæld vand i bradepanden. Steg oksehøjrebet færdigt ca. 1 time - dryp kødet med stegesky 2-3 gange.
  • Tag stegen ud og mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur. Den skal være ca. 55°.
  • Lad stegen hvile tildækket (ikke fedtkanten) i ca. ½ time. Gem stegeskyen.

Sauce

  • Skum fedtet af stegeskyen og kog den ind ved kraftig varme til der er ca. 1 dl.
  • Tilsæt rødvinssauce og varm saucen igennem under omrøring.
  • Kom evt. sky fra kødet i og smag til.

Vintergrøntsager

  • Kom imens nødderne i en stor gryde og rist dem ved jævn varme og under omrøring i ca. 5 min. Tag dem op.
  • Bring vand tilsat salt i kog i gryden.
  • Tilsæt selleri og rosenkål og kog dem ved kraftig varme og uden låg i ca. 3 min. Lad grøntsagerne dryppe af i en sigte.
  • Smelt smørret i en stegegryde ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  • Tilsæt rødløg, selleri, rosenkål og salt.
  • Svits grøntsagerne i ca. 3 min. og vend nødder og persille i. Smag til.

Rosenkål og selleri kan koges ca. 4 timer før, de skal svitses.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

26078 kJ / 6233 kcal

Næringsindhold pr. 100g

293 kJ / 70 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,7 g
Protein: 50,1 % 8,6 g
Kulhydrat: 11,1 % 1,9 g
Fedt: 38,8 % 3,1 g
https://www.arla.dk/opskrifter/oksehojreb-og-vintergronsager/