Blommetomat

Blommetomat
Blommetomater er fællesnavnet for nogle tomatsorter, som i størrelse og facon ligner små blommer. De har desuden stor lighed med cherrytomater. En sort, ved navn San Marzano, er meget populær på grund af en sød og kraftig smag. Det er også denne sort, som ofte bliver brugt til flåede tomater på dåse.

Udseende

Blommetomater er aflange, ovale tomater. De er mere kødfulde, har kun få små kerner, og skindet er tyndere end hos almindelige tomater. Blommetomater findes i forskellige størrelser, afhængig af sorten, men det er mest små blommetomater, der sælges som friske blommetomater. Hele tomaten er normalt gennemfarvet rød, men blommetomater findes også i andre farver, blandt andet gule, orange og rosa.

Smag

Navnet, blomme, hentyder kun til størrelse og udseende og har ikke noget med smagen at gøre. Smagen er normalt sød og fyldig, da vandindholdet er lavere end i almindelige tomater. Afhængig af sort kan smagen også være syrlig eller krydret.

Anvendelse

De små blommetomater er gode som snack til et mellemmåltid eller i madpakken. De er også dekorative i salatskålen og som pynt på forretter. Hele blommetomater er velegnede til at sætte på grillspyd, da de er så faste, at de ikke falder af. Blommetomater kan stort set anvendes i alle retter, hvor der skal tomater i. Har man fået dyrket dem til overflod, kan man lave en stor portion tomatsauce og fryse den ned i passende portioner til brug på pizza og i kødsovs. Opbevar de friske tomater ved stuetemperatur. De mister smag, hvis de står køligt.

Sæson

April - november.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder