Rundstykker

23 timer 59 min
Arbejdstid: 1 time
Rundstykker

Nybagte sprøde rundstykker vil sprede duften af et ægte bageri. Rundstykker kræver lidt arbejde i køkkenet, men de er absolut arbejdstiden værd. Dejen til disse rundstykker laves dagen før, rundstykkerne formes og koldhæver natten over - og du kan servere hjemmebagte friske rundstykker næste morgen. Vi har udviklet to versioner - skagenslapper og salt & peber stykker. To populære rundstykker hos bageren. Server nybagte sprøde rundstykker til morgenmad eller brunch.

Ingredienser

Fordej

3 dl Koldt vand
25 g Gær
175 g Sigtet speltmel

Dej

3 dl Lunkent vand
15 g Gær
500 g Hvedemel
200 g Sigtet speltmel
50 g Stuetempereret smør
2½ tsk Groft salt

Skagenslapper

2 spsk Blå birkes
100 g Solsikkekerner

Salt & peber stykker

2 spsk Sesamfrø
1 spsk Sorte sesamfrø
1½ tsk Salt
Friskkværnet peber

Sådan gør du

Bagning - dag 2 morgen:

Tænd ovnen og sæt en bageplade til opvarmning midt i ovnen, ved 250° - traditionel ovn.

Tag den varme bageplade ud af ovnen, og løft bagepapiret herpå og sæt rundstykkerne i ovnen.

Smid 1 dl koldt vand ind i bunden af ovnen.

Luk straks ovnlågen, så dampen bliver i ovnen.

Bag rundstykkerne i ca. 20 minutter – de bliver ekstra sprøde af dampen, så sørg for at holde ovnlågen lukket under hele bagningen.

Fordej - dag 1 morgen/formiddag

  • Kom vand i en skål og rør gæren ud heri.
  • Tilsæt speltmel og rør det godt sammen. Lad fordejen stå tildækket på køkkenbordet i ca. 8 timer.

Dej - dag 1 eftermiddag/aften

  • Kom vand i en røreskål og rør gæren ud heri. Tilsæt fordejen og bland det sammen.
  • Tilsæt hvedemel, speltmel og smør og ælt dejen på maskine i ca. 5 min. ved jævn hastighed.
  • Tilsæt salt og ælt dejen ved højeste hastighed i 5-10 min. - til dejen slipper røreskålens kanter.
  • Kom dejen ud på et meldrysset bord og del dejen i ca. 20 stykker - brug en spatel eller en stor kniv. Lad rundstykkerne være rustikke eller form dem til runde boller.

Skagenslapper

  • Kom vand, birkes og solsikkekerner i hver sin tallerken.
  • Dyp toppen af rundstykket i vand og herefter i birkes. Dyp bunden i solsikkekerner.
  • Fortsæt med de næste 9 rundstykker og sæt dem på en plade (der kan være i dit køleskab) beklædt med bagepapir. Stil rundstykkerne i køleskabet natten over eller i mindst 8 timer.

Salt & peber stykker

  • Bland begge slags sesamfrø, salt og peber i en tallerken og vand i en anden.
  • Dyp toppen af rundstykkerne i vandet og herefter i sesamblandingen.
  • Fordel rundstykkerne på en plade (der kan være i dit køleskab) beklædt med bagepapir. Stil rundstykkerne i køleskabet natten over eller i mindst 8 timer.

Du kan lade dig inspirere af de forskellige toppinger/drys du finder hos bageren - eller forsøge dig frem med de flager, gryn, mel, korn og krydderier, du bedst kan lide.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

17699 kJ / 4230 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1020 kJ / 244 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 4,1 g
Protein: 11,7 % 7 g
Kulhydrat: 59,2 % 35,5 g
Fedt: 29,1 % 8 g

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/rundstykker/