Svensk knækbrød

1 time 50 min
Svensk knækbrød

Svensk knækbrød eller svenske møllehjul er en dejlig spise. Spis knækbrød, som de traditionelt gør i Sverige, med marinerede silefileter, eller hold dig til den mere klassiske danske version med smør og ost. De svenske knækbrød fungerer super godt som den hurtige snack på farten, i madpakken eller til at stille den lille sult.

Ingredienser

3 dl Mælk
25 g Gær
½ spsk Flydende honning
325 g Groft rugmel (ca. 5 dl)
200 g Hvedemel (ca. 3 dl)
40 g Hørfrø (ca. ½ dl)
½ tsk Groft salt
40 g Græskarkerner (ca. ½ dl)
35 g Solsikkekerner (ca. ½ dl)
1 spsk Flagesalt
½ spsk Hel spidskommen

Sådan gør du

  • Hæld mælken i en skål og smuldr gæren heri - rør det godt sammen.
  • Tilsæt honning, mel, hørfrø og salt og slå dejen godt sammen med en grydeske, til den er ensartet og smidig (dejen kan være lidt klistret).
  • Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. ½ time.
  • Vend græskarker, solsikkekerner, salt og kommen sammen. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem sammen med frøblandingen.
  • Del dejen i 12 stykker, og rul hvert stykke tyndt ud.
  • Rul evt. hvert stykke efter med en knækbrødsrulle for at give en bølget overflade. Brug en udstikker til at lave et lille hul i midten af dejen.
  • Fordel 6 stykker dej på to bageplader med bagepapir. Bag knækbrødet i midten af ovnen i ca. 12 min. ved 225° - varmluft.
  • Lad knækbrødet køle af på en bagerist - uden bagepapir. Gentag med resten af dejen.

Du kan rulle dejen ud i alle faconer, og med en almindelig kagerulle.

Du kan undlade kommen, eller udskifte med andre krydderier.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

10180 kJ / 2433 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1021 kJ / 244 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 8,9 g
Protein: 14 % 8,4 g
Kulhydrat: 61,4 % 36,9 g
Fedt: 24,6 % 6,8 g

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/svensk-knakbrod/