Syrlige rugbrød med kerner

Giv bedømmelse 1
Giv bedømmelse 2
Giv bedømmelse 3
Giv bedømmelse 4
Giv bedømmelse 5

(4 vurderinger)

60+ min

Når du først har fået lavet surdejen og er inde i rytmen med at bage brødet, er det nemt altid at have lækkert hjemmebagt rugbrød i huset.

Ingredienser

2 skiver pr. person

Opskriften gælder for 36 personer

1. dag - surdej

1 portion surdej - se ovenstående

5. dag - færdig dej

  • ½ liter kogende vand
  • ½ kg skårne rugkerner

Sådan gør du

Sådan gør du

1. dag - surdej

Rør gæren ud i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser. Kom surdejen i en høj, slank beholder (ca. 1 liter) og lad den stå tildækket ved stuetemperatur i ca. 3 døgn. Surdejen må ikke stå for koldt, så den i stedet for at syrne risikerer at mugne. Surdejen skal skifte farve til lys gylden.

4. dag - grunddej

Kom surdejen i en meget stor skål (ca. 5 liter). Rør vand, ymer, sirup, salt, rugkerner og rugmel i. Stil dejen tildækket på køkkenbordet i ca. 1 døgn.

5. dag - færdig dej

Hæld kogende vand over rugkernerne og lad dem trække på køkkenbordet i ca. ½ time. Kom de udblødte kerner i grunddejen og rør dejen godt sammen. Tag 3 dl dej (ca. 275 g) fra til en ny surdej. Fordel resten af dejen i 2 smurte rugbrødsforme (a ca. 3 liter). Lad brødene hæve tildækket med fx plastfilm et lunt sted i ca. 3 timer. Bag rugbrødene nederst i ovnen - dæk dem med bagepapir efter ca. 1 time. Tag rugbrødene ud af formene og lad dem køle af på en bagerist.

Bagetid

Sæt rugbrødene i en kold ovn. Indstil på 200° - traditionel ovn og bag i ca. 2 timer.

Tips

Læg brødene i fryseposer, mens de endnu er lune, så bliver de nemmere at skære.
Rugbrødet er saftigt.
Kom den nye surdej i fx et sylteglas og drys overfladen med ½ tsk groft salt. Stil surdejen tildækket i køleskabet. Anvend surdejen direkte fra køleskabet til den næste omgang rugbrød.

Næringsindhold

  • Energiindhold for hele retten: 30970 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 327,7 g
  • Protein: 11 %
  • Kulhydrat: 81 %
  • Fedt: 8 %

Tilbage

Prøv de nye måltidsoste

De fylder godt i maden og i maven på de dage, hvor du gerne vil springe kødet over og ikke gå sulten fra bordet. Ostene er rige på protein, bidrager til den gode samg og gi'r masser af nye muligheder i det kødfri køkken.

Få inspiration her

Nye måltidsoste

Tilbage

Prøv vores opdaterede App

Tusindevis af spændende opskrifter, ugentlige madplaner og smart indkøbsliste samlet ét sted!

Download appen NU!

Gratis App

Print

Kilde: