Syrlige rugbrød med kerner
60+ min

Syrlige rugbrød med kerner

Når du først har fået lavet surdejen og er inde i rytmen med at bage brødet, er det nemt altid at have lækkert hjemmebagt rugbrød i huset.
Fryseegnet
Bedømmelse (1 vurderinger)

Min bedømmelse:

Syrlige rugbrød med kerner

Når du først har fået lavet surdejen og er inde i rytmen med at bage brødet, er det nemt altid at have lækkert hjemmebagt rugbrød i huset.

2 skiver pr. person

Opskriften gælder for 36 personer

1. dag - surdej

4. dag - grunddej

1 portion surdej - se ovenstående

5. dag - færdig dej

  • ½ liter kogende vand
  • ½ kg skårne rugkerner

Fremgangsmåde:

1. dag - surdej

Rør gæren ud i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser. Kom surdejen i en høj, slank beholder (ca. 1 liter) og lad den stå tildækket ved stuetemperatur i ca. 3 døgn. Surdejen må ikke stå for koldt, så den i stedet for at syrne risikerer at mugne. Surdejen skal skifte farve til lys gylden.

4. dag - grunddej

Kom surdejen i en meget stor skål (ca. 5 liter). Rør vand, ymer, sirup, salt, rugkerner og rugmel i. Stil dejen tildækket på køkkenbordet i ca. 1 døgn.

5. dag - færdig dej

Hæld kogende vand over rugkernerne og lad dem trække på køkkenbordet i ca. ½ time. Kom de udblødte kerner i grunddejen og rør dejen godt sammen. Tag 3 dl dej (ca. 275 g) fra til en ny surdej. Fordel resten af dejen i 2 smurte rugbrødsforme (a ca. 3 liter). Lad brødene hæve tildækket med fx plastfolie et lunt sted i ca. 3 timer. Bag rugbrødene nederst i ovnen - dæk dem med bagepapir efter ca. 1 time. Tag rugbrødene ud af formene og lad dem køle af på en bagerist.

Tips

Læg brødene i plastposer, mens de endnu er lune, så bliver de nemmere at skære. Rugbrødet er saftigt. Kom den nye surdej i fx et sylteglas og drys overfladen med ½ tsk groft salt. Stil surdejen tildækket i køleskabet. Anvend surdejen direkte fra køleskabet til den næste omgang rugbrød.

Bagetid

Sæt rugbrødene i en kold ovn. Indstil på 200° og bag i ca. 2 timer.

Kilde:

Produkter i opskriften

  • Energiindhold for hele retten: 30970 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 327,7 g
  • Protein: 11 %
  • Kulhydrat: 81 %
  • Fedt: 8 %
Print