Tonkabønneis

6 timer
Arbejdstid: 1 time
Fryseegnet
Tonkabønneis

Tonkabønneis har sit navn fra tonkabønnen, som er en aromatisk bønne, der stammer fra Mellemamerika. Den kan minde om vanilje, og bliver da også ofte brugt som erstatning herfor. Vi syntes at tonkabønnen samtidig har en dejlig duft af marcipan. Her bliver bønnen brugt i en tonkabønneis, der serveres med rombraiseret ananas. Vi syntes sammensætningen giver god mening da tonkabønner ofte lagres i rom, hvorefter den tørres.

Ingredienser

Tonkabønneis

½ liter Piskefløde
3 Æggeblommer
60 g Sukker
1 spsk Fintrevet tonkabønne

Rombraiseret ananas

1 Moden ananas
125 g Muscovadosukker
1 dl Mørk rom
1 spsk Friskpresset limesaft

Pynt

Friskrevet limeskal (usprøjtet)
Citronmelisseblade

Sådan gør du

Tokanbønneis

  • Pisk fløden til et let skum.
  • Pisk æggeblommer, sukker og tonkabønne til en luftig æggesnaps.
  • Vend forsigtigt flødeskummet i æggesnapsen.
  • Hæld iscremen i en form (ca. 1 liter) og stil den tildækket i fryseren. Rør i isen 4-5 gange under indfrysningen.
  • Rør i isen 4-5 gange under indfrysningen.

Rombraiseret ananas

  • Skræl ananassen ved at lade kniven følge frugtens form - skær så dybt at de brune "øjne" forsvinder.
  • Del ananassen i kvarte, fjern midterstokken og skær derefter ananaskødet i ca. 1 cm skiver (ca. 500 g).
  • Læg ananasskiverne i en lille bradepande.
  • Bland sukker, rom og limesaft og hæld det over ananasskiverne.
  • Bag ananassen midt i ovnen i ca. 1 time ved 175° - traditionel ovn - øs romlagen hen over ananasskiverne et par gange det sidste kvarters tid af bagetiden.
  • Lad den rombraiserede ananas køle af 5-10 min.
  • Kom imens romlagen i en lille gryde og kog lagen ind ved kraftig varme og under omrøring i ca. 2 min. til der er ca. det halve tilbage med sirupskonsistens.
  • Server den lune ananas sammen med tonkabønneis.
  • Pynt med limeskal, citronmelisseblade og sirup.

Du kan udskifte tonkabønne med vaniljestang, vaniljepasta eller vaniljesukker. I stedet for rombraiseret ananas, kan du servere frisk frugt, eller en frugtsauce til tonkabønneisen.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

13230 kJ / 3162 kcal

Næringsindhold pr. 100g

912 kJ / 218 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,5 g
Protein: 2,7 % 1,5 g
Kulhydrat: 35,2 % 18,9 g
Fedt: 54,8 % 13,5 g
Alkohol: 7,3 % 1 g
Relateret video Sådan pisker du flødeskum

Vil du have perfekt pisket flødeskum? Så se her hvordan Karolines Køkkenskole pisker et luftigt og cremet flødeskum. 

https://www.arla.dk/opskrifter/tonkabonneis/