• Artikler
  • Flat white vs. cappuccino: hvordan sammenligner de sig?

Flat white vs. cappuccino: hvordan sammenligner de sig?

Flat white vs. cappuccino: hvordan sammenligner de sig?

Kan du kende forskel på din flat white og din cappuccino? Disse to populære caféklassikere kan dele de samme ingredienser, men når det kommer til smag, tekstur og udseende, er de vidt forskellige. Læs videre for at finde ud af mere om den mægtige flat white og klassiske cappuccino, og hvad der gør dem så forskellige.

Indhold

Forskellen mellem en flat white og cappuccino

Flat white vs cappuccino er en klassisk rivalisering, hvor stil møder selvtillid, og den gamle verden møder den nye. Begge elskes af millioner af kaffeentusiaster verden over. Begge laves også med espresso og dampet mælk. Men kigger man nærmere, fortæller deres oprindelse, smag, tekstur og endda udseende en anden historie.

Lad os begynde med cappuccinoen. Den ubestridte italienske mester i kaffeverdenen og et symbol på stil og sofistikation. Den laves med et enkelt skud espresso, med lige dele dampet mælk og mælkeskum hældt ovenpå for at give den et elegant, lagdelt udseende. Dette giver cappuccinoen en unik cremet tekstur og dristig kaffee-aroma, balanceret af sødmen fra dampet mælk. Klassisk og elegant.

Så har vi flat white. Den nye verdens stigende stjerne, kongen af byens gader og det essentielle tilbehør til alle travle byfolk. I modsætning til cappuccinoen fordobler flat white modigt med to espressoshots, som derefter blandes med dampet mælk for en glat, fløjlsblød tekstur.

Cappuccinoen: klassisk, skummende og elegant

Cappuccinoen er en sand caféklassiker. I dag kan dens navn findes på væggene og menuen i de fleste caféer og barer verden over – fra Roms travle bistroer til Manhattans trendy spisesteder. Dens opskrift er enkel, men kraftfuld. Mere end bare mælk og kaffe, dens sande elegance ligger i håndværket. Ved at blande et shot espresso med dampet mælk og en generøs portion fløjlsblødt skum, leverer cappuccinoen en delikat balance af smag og tekstur, der har betaget kaffeentusiaster i generationer.

Cappuccinoen er også en af verdens ældste kaffeopskrifter, med oprindelse der strækker sig århundreder tilbage. Nogle siger, at historien om cappuccinoen ikke begynder i Rom eller Torino, eller nogen anden italiensk by for den sags skyld, men i Wien, Østrig – hjemstedet for kaffekultur. Det var her, i 1600-tallet, mange siger, at praksisen med at blande mælk i kaffe først blev populær. Andre siger, at det begyndte i Italien, hvor den til sidst ville tage sit navn fra Kapucinermunkene og deres karakteristiske brune klædedragter.

En ting ved vi dog med sikkerhed: Cappuccinoen sætter standarden for alt, der kom efter. Uanset om du foretrækker en latte eller en flat white, kan vi alle løfte en kop til cappuccinoens historie!

Flat white: Silkeagtig, glat og trendy

Flat white, på den anden side, er en historie om oprør og innovation; og en triumf af nye ideer over den etablerede orden. En flat white består typisk af et dobbelt skud espresso delikat blandet med dampet mælk for at skabe en glattere, mere fløjlsblød tekstur med meget lidt skum. Denne mangel på skum adskiller flat white fra andre kaffedrikke som cappuccino eller latte og giver den også sit unikke (og meget seje) navn. Prøv dig frem med denne klassiske flat white opskrift.

I modsætning til cappuccinoen er flat white relativt ny i kaffeverdenen. Mange siger, at dens rødder kan spores til kaffehovedstaden Wellington, New Zealand i 1980'erne. Ifølge legenden opdagede en barista flat white ved et uheld, da hans tiltænkte cappuccino resulterede i en opskrift, der faktisk var stærkere og glattere på læberne. Således blev flat white født.

Til den perfekte flat white anbefaler vi Baristo Edition Espresso – en fyldig og balanceret kaffe udviklet i samarbejde med vores baristaer. Kombinér den med Arla Økologisk Latte Art 2,6% for et ekstra cremet og stabilt skum. Sammen giver de en harmonisk kaffeoplevelse med både kraft og finesse.

Flat white vs. cappuccino: hvordan skelner man dem?

Den nemmeste måde at skelne en cappuccino fra en flat white er gennem deres udseende. En cappuccino serveres typisk i en mindre kop og har karakteristiske lag mellem espresso, mælk og skum. En cappuccino er også kendt for at have et tykt lag skum på toppen. Flat whites, derimod, serveres typisk i større kopper og er kendt for at have en mere blandet karakter med et meget tyndt lag skum på toppen.

Valg mellem et tyndt eller tykt lag skum

Cappuccinoens tykke lag skum er en af hovedårsagerne til, at den elskes verden over. Fjerner man skummet, tager man i sidste ende en væsentlig del af dens karakter væk. Ikke alene tilføjer det en cremet og luftig tekstur til drikken, men det får den også til at se ud som den ægte vare.

At få den rette mængde skum er også afgørende for at skabe den perfekte flat white, men af andre grunde. Her er det vigtigt at blande den dampede mælk i espressoen. Resultatet? En slurk, der er mere silkeagtig og glat på læberne, uden alt skummet.

Blid vs intens kaffesmag

Selvom flat whites indeholder en dobbelt portion espresso, bør du vælge en cappuccino, hvis du leder efter en dristigere og mere aromatisk kaffeoplevelse. Årsagen til dette ligger i cappuccinoens lige dele kaffe og mælk.

Flat white, derimod, tilbyder dobbelt så meget espresso, men takket være dens større portion mælk og delikate blanding, er den kendt for at tilbyde en lidt mere afdæmpet kaffesmag.

Fortsæt din mælk- og kaffelæring

Vil du opgradere din kaffeviden endnu mere? Lær om andre klassiske mælk- og kaffeparringer, og hvad der adskiller dem: