• Artikler
  • Forskellige typer kaffe: Den ultimative guide med opskrifter

Forskellige typer kaffe: Den ultimative guide med opskrifter

Forskellige typer kaffe: Den ultimative guide med opskrifter

Kender du forskel på din dalgona og din frappuccino? I denne artikel præsenterer vi de fem mest trendy kaffe- og mælkedrikke. Uanset om du er en professionel barista eller ikke kender forskel på din bønne og din blanding, indeholder denne ultimative guide kaffe- og mælkedrikke, der er nemme at lave derhjemme og med ingredienser, der er nemme at finde hjemme eller i supermarkedet. Klar til at begynde din kaffeuddannelse? Lad os komme i gang.

Indhold

Mælk og kaffe: Hvad gør det så specielt?

Den himmelske kombination handler om smag og tekstur. Kaffe er naturligt syrlig, mens mælk er mere neutral. Så når du tilføjer mælk til kaffe, blødgør det syrligheden og reducerer bitterheden, hvilket tilføjer en luksuriøst glat og sød smag. Mælkens tekstur – især når den er dampet – giver en rig og cremet mundfornemmelse til din kaffe, hvilket gør den endnu mere behagelig.

Bønne, blanding og bryg: De forskellige typer kaffe forklaret

Kaffeverdenen er fuld af hundreder og tusinder af forskellige bønner, blandinger, opskrifter, bryggemetoder og kaffekulturer. At bede om en almindelig kaffe i Italien vil for eksempel give dig noget helt andet end det, du kan forvente i Tyrkiet, Vietnam eller Brasilien.

Så før vi dykker ned i de fem lækre kaffeopskrifter, her er en liste over de vigtigste kaffebønner, blandinger og bryg, du bør kende til.

Kaffebønner

Kaffe stammer fra bønner, der kommer fra forskellige kaffearter verden over. De mest populære kaffebønnesorter inkluderer arabica, robusta, liberica og excelsa bønner. Hver tilbyder en forskellig smags- og styrkeprofil.

Kaffeblandinger

Forskellige bønner (med varierende smag og aroma) ristes og kombineres for at skabe specielle blandinger, der tilbyder en unik smagsprofil. Almindelige blandinger inkluderer morgenmadsblandinger (ofte lyse ristninger), husblandinger (kendt for at være alsidige) og espressoblandinger (der tilbyder en unik mørk og rig profil).

Kaffebryg

Hvordan du brygger din kaffe kan have stor indflydelse på, hvordan den smager. Espressomaskiner, der filtrerer friskmalet kaffe, tilbyder generelt den bedste intensitet og smagsprofil og er den ægte vare, når det kommer til at lave espressobaserede drikke som cappuccino, latte eller macchiato. På den anden side tilbyder typiske husholdnings-drypkaffemaskiner og franske presser en enkel og billig alternativ.

Mælk og din yndlingskaffe

Mens bønner, blandinger og bryg er vigtige overvejelser, når du laver en kop kaffe, er dit valg af mælk også vigtigt. Den luksuriøse cremethed og subtile sødme af mælk balancerer perfekt den lette syrlige og bitre smag af kaffe.

Fem typer kaffe, du skal prøve

Nu er du en nybegynder barista og kan kende forskel på din blanding og dine bønner, er det vigtigt, at du også kender forskel på en dalgona og en frappuccino, og en flat white fra en café au lait. Så uden yderligere forsinkelse, her er de fem bedste kaffeopskrifter, som enhver spirende barista bør kende.

Den kølige iskaffe

Denne forfriskende klassiker er lige så nem at lave, som den er at drikke, og indeholder kun tre vigtige ingredienser: espressokaffe, mælk og is.

For at få det bedste ud af din iskaffe anbefaler vi, at du bruger Arla LactoFREE Sødmælk og JAVA COLUMBIA Helbønner fra Peter Larsen Kaffe®.

Vores version indeholder også sukker eller brun farin. Mens kold kaffe kan virke lidt usædvanlig for de uindviede, kan den, når den tilberedes rigtigt, ramme alle de rigtige toner.

Prøv vores opskrift på en forfriskende iskaffe

Den glatte flat white

Flat white er forholdsvis ny i kaffeverdenen, men har allerede tiltrukket en loyal skare af fans verden over. Selvom den ligner en cappuccino eller café latte, skal du ikke tage fejl: smagen, teksturen og endda udseendet af en flat white er ikke som nogen anden.

I modsætning til sine ældre fætre har flat white et højere forhold mellem espresso (normalt to shots) og mælk, hvilket giver den en meget dristigere og stærkere smag. Som navnet antyder, bør en ægte flat white servere en 'fladere' top af mikrofoam. Dette opnås ved at blande dampet mælk i espressoen, hvilket resulterer i en mere fløjlsagtig, cremet tekstur, der er glattere på læberne.

Engang (ikke så længe siden) var det kun muligt at finde en flat white i specialkaffebarer. Nu er den så populær, at du kan finde den overalt. Du kan endda lave din egen flat white derhjemme. Alt hvad du behøver er god kaffe og mælk. Det er det.

  1. Begynd med at brygge din kaffe (helst serveret gennem en espressomaskine, men en hjemmebrygger eller fransk presse fungerer også). Sigt efter et højere forhold mellem espresso og mælk, helst to shots espresso. Vi anbefaler at du bruger BARISTO EDITION ESPRESSO fra Peter Larsen Kaffe®
  2. Damp din mælk (husk: en del mælk til to dele kaffe). At få den rigtige mikrofoamtekstur er nøglen til at ramme den perfekte flat white, og for de bedste resultater skal du bruge en dampstav på din espressomaskine. Hvis du ikke har det derhjemme, kan du få en relativt god kvalitet mikrofoam simpelthen ved at varme din mælk i en gryde og derefter piske grundigt. Hertil anbefaler vi at du bruger Arla® Økologisk LATTE ART.
  1. Hæld espressoen (eller din valgte kaffe) i en kop og hæld forsigtigt mælken over, mens du holder skummet tilbage med en ske. Server og nyd.

Den trendy dalgona

Hvad der startede som en TikTok-dille i Korea, har dalgona-kaffen hurtigt blevet en af de største virale kaffesensationer i verden. Dens oprindelse kan spores tilbage ikke til Korea, men til Macau – hvor Barista Leong Kam Hon først tiltrak international anerkendelse for at servere denne piskede kaffe-klassiker til søde kaffe-fanatikere fra nær og fjern.

Dens smag er unik i kaffeverdenen, og ligner smørkaramel eller den traditionelle koreanske svampetoffee "dalgona", hvorfra den får sit navn.

Se vores opskrift på den trendy kaffe

Den sofistikerede café au lait

En tidløs favorit i fransk kaffekultur, café au lait serverer en klassisk harmoni af friskmalet kaffe med dampet mælk – den perfekte bryg til langsomme morgener og sene starter.

Den sande storhed i denne klassiker findes i dens enkelhed. Ingen sirupper, ingen drys, bare en frisk bryg af din yndlingskaffe blandet til perfektion med glat, cremet mælk. Magnifique!

For at lave den perfekte café au lait derhjemme kræver det en del kaffe og en del mælk. Det er det. For at forberede det skal du blot gøre følgende:

  1. Begynd med at dampe din mælk. Hvis du ikke har en espressomaskine, skal du forsigtigt varme din mælk op og ryste den i et sylteglas, indtil den fordobles i volumen.
  2. Bryg din yndlingskaffe og hæld den i en stor kop. Tilsæt mælken og server med friskbagte croissanter eller bagværk.

Den frostige Frappuccino

Elsket af Hollywood-stjerner og kaffebar-hipstere verden over, består Frappuccinoen bestemt "vibe-testen", når det kommer til udseende, smag og coolness.

Frappuccinoen kombinerer bogstaveligt talt den franske 'lait frappé' (en ismilkshake) med den italienske 'cappuccino' (en espresso og dampet mælk). Oprindeligt opfundet af Massachusetts-baserede barista George Howell i 1994, blev dens popularitet viral et år senere, da Starbucks begyndte at servere den til sin loyale fanskare. Denne klassiker er lige så populær i dag, som den var dengang, med et lagdelt og hvirvlet udseende, der gør den til det perfekte Instagram- eller TikTok-tilbehør.

For at servere denne caféfavorit uden at forlade hjemmet, skal du blot gøre følgende:

  1. Lav en kop kaffe og opløs karamelsauce i den varme kaffe, og sæt den til side for at køle af.
  2. I en blender blandes en kop is med kaffe-karamelblandingen og toppes med en kop mælk, indtil isterningerne næsten er dækket.
  3. Fortsæt med at blande, indtil du ikke kan høre store isstykker blive blendet.
  4. Overfør til to glas og pynt med flødeskum og karamelsauce. Nyd!

Fortsæt din mælk- og kaffelæring

Vil du opgradere din kaffeviden endnu mere? Lær om andre klassiske mælk- og kaffeparringer, og hvad der adskiller dem: