Æblegløgg

10 timer
Arbejdstid: 20 min
Æblegløgg

Æblegløgg er et skønt alternativ til den traditionelle gløgg med rødvin. Æblegløggen er uden alkohol, lavet på æblejuice og dejlig krydret af kardemomme, nelliker, appelsinskal, ingefær og kanel. Server fx æblegløgg og vafler efter en god gåtur i skov eller ved strand - eller måske når I har været ude at hente juletræ. Æblegløggen har godt af at trække fra dag til dag, så smagen udvikler sig. Og det er nemt at den står klar i køleskabet og blot skal varmes, lige før du vil servere.

Ingredienser

Æblegløgg

1 liter Ufiltreret æblejuice
1 Usprøjtet appelsin
20 Kardemommekapsler
10 Hele nelliker
35 g Skrællet frisk ingefær i skiver
3 Kanelstænger
3 spsk Rørsukker

Fyld

50 g Smuttede mandler
1 Rødt æble i tynde både (ca. 125 g)
Friskpresset appelsinsaft

Sådan gør du

Æblegløgg - dagen før

  • Kom æblejuicen i en gryde.
  • Skær den yderste orange skal af appelsinen, fx med en tyndskræller.
  • Kom appelsinskal og de øvrige ingredienser i gryden og bring æblegløggen i kog. Kog den ved svag varme og under låg i ca. 5 min.
  • Lad æblegløggen trække tildækket i køleskabet til næste dag. Smag til.

Fyld

  • Kom mandlerne i en kold pande og skru op til kraftig varme. Rist i ca. 2 min. under omrøring. Skru ned til jævn varme og rist til mandlerne er gyldne - rør af og til. Hak mandlerne groft.
  • Bring æblegløggen i kog.
  • Vend evt. æblebådene appelsinsaft, så de ikke bliver brune.
  • Fordel, gennem en sigte, æblegløggen i 4 glas, der tåler varme.
  • Kom æblebåde og de ristede mandler i gløggen og server.

Du kan tilberede æblegløggen, lige inden du vil servere. Så skal du øge krydderierne. Brug 1 liter, æblejuice, skal af 2 appelsiner, 30 grønne kardemommekapsler, 15 hele nelliker, 35 g ingefær, 4 kanelstænger og 3 spsk rørsukker. Smagen bliver knap så nuanceret, som æblegløggen, der trækker fra dag til dag - men den smager stadig dejligt. Du kan undlade at riste mandlerne, så de blot er smuttede og hakkede. Du behøver ikke at skrælle ingefæren, hvis du vælger en økologisk.

Æblegløggen smager dejligt med et lille skvæt alkohol, fx calvados, cognac eller rom.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

4243 kJ / 1014 kcal

Næringsindhold pr. 100g

297 kJ / 71 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,3 g
Protein: 6 % 1 g
Kulhydrat: 68 % 11,9 g
Fedt: 26 % 2,1 g
Relateret video Sådan skræller du nemt ingefær med en ske.

Ingefær er roden til en masse godt. Sådan skræller du nemt ingefær med en ske.

https://www.arla.dk/opskrifter/ableglogg/