Brandade

Brandade

30 min
Brandade er en meget gammel ret, som siges at have rødder helt tilbage til 1500 tallet. Brandade findes i forskellige udgaver i forskellige lande. I Frankrig og Spanien er der selvfølgelig olivenolie i brandaden, hvor vi her på vore breddegrader baserer brandaden på mejeriprodukter som mælk og smør. Vi har valgt at bruge torskefilet til vores brandade, men ofte indgår der også tørret fisk i en brandade - og det smager bestemt også godt.
https://www.arla.dk/opskrifter/brandade/

Sådan gør du

Brandade
  • Skær fisken i 2 cm stykker og drys dem med salt. Stil dem tildækket i køleskabet.
  • Kom kartofler og hvidløg i en gryde og dæk med mælk. Bring i kog og kog det ved jævn varme i ca. 20 min.
  • Skyl fiskestykkerne og kom dem i gryden til kartoflerne. Lad det koge i yderligere ca. 15 min.
  • Hæld mælken i en skål og gem den.
  • Kom 1 dl af mælken, salt og peber i gryden og stamp blandingen med et piskeris til det har konsistens som en meget grov kartoffelmos. Brug evt. lidt mere mælk til at justere konsistensen og smag til.
  • Lad smørret blive gyldent i en pande.
  • Del hver brødskive i 2 trekanter.
  • Kom brødskiverne i panden og rist dem ved jævn varme ca. 2 min. på hver side - til de er gyldne.
  • Anret rugbrødet på 4 tallerkner, sammen med brandade. Pynt med timian og server straks.

Brandade kan serveres både lun og kold. Laver du din brandade på tørret fisk får du en meget mere intens smag.

Energiindhold for hele retten:

4453 kJ / 1064 kcal

Næringsindhold pr. 100g

539 kJ / 129 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 3 g
Protein: 17,4 % 5,5 g
Kulhydrat: 60 % 19 g
Fedt: 22,6 % 3,3 g

Ingredienser

Brandade
100 g Torsk
½ tsk Groft salt
200 g Skrællede kartofler i tykke skiver
2 Grofthakkede fed hvidløg
2½ dl Mælk
½ tsk Groft salt
Hvid friskkværnet peber
25 g Smør
4 skiver Rugbrød
Pynt
Blød frisk timian