Chokoladetemperering

Chokoladetemperering

30 min
Ønsker du en skinnende chokolade, som har det helt rigtige knæk, så følg denne opskrift på tempereret chokolade. Tempereret chokolade bruges til flødeboller, fyldt chokolade, overtræk af konfekt og meget meget mere. Der er flere forskellige måder at tempere chokolade på. I denne opskrift på tempereret chokolade bruger vi et vandbad og en metode der kaldes podning.
https://www.arla.dk/opskrifter/chokoladetemperering/

Sådan gør du

Temperering over vandbad
  • Kom 300 g chokolade i en plastikskål og smelt det over vandbad under omrøring, til chokoladen har en temperatur på 45-50°.
  • Tag chokoladen af varmen og bland den resterende chokolade i lidt ad gangen indtil chokoladen når en temperatur på 32-33°.
  • Nu er chokoladen tempereret og klar til brug.

Du kan også temperere chokolade i mikrobølgeovn. Metoden egner sig godt til temperering af mindre chokolademængder på omkring 200-300g. Ved temperering i mikrobølgeovn smelter du den fulde mængde mørk chokolade til 32-33°. Varm chokoladen i 30 sek. et par gange og rør grundigt i chokoladen mellem hver gang. Mål temperaturen ofte. Når chokoladen nærmer sig 32-32° (mørk chokolade), skal du kun give chokoladen 5 sek. af gangen i mikrobølgeovnen. Temperaturen må ikke overstige 34ᵒ, da det vil fjerne alle stabile krystaller i massen. Overskrides temperaturen, kan du tilsætte en smule ikke-smeltet chokolade til massen og genskabe de stabile krystaller. Bliver chokoladen for kold under arbejdsprocessen, kan du give chokoladen 5 sek. i mikrobølgeovnen – men pas på, at temperaturen ikke overstiger de 34°.

Bruger du andre chokoladetyper end mørk chokolade, skal du være opmærksom på andre tempererings-temperaturer, men fremgangsmåden er den samme.

Energiindhold for hele retten:

8938 kJ / 2136 kcal

Næringsindhold pr. 100g

2235 kJ / 534 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,9 g
Protein: 4,3 % 5,7 g
Kulhydrat: 47,5 % 62,4 g
Fedt: 48,2 % 29,1 g
Mere inspiration

Sådan tempererer du chokolade i mikroovn.

Relateret video
Hvordan smelter man chokolade

Karolines Køkkenskole guider dig igennem chokoladetemperering - og du skal bare sørge for: god chokolade, et vandbad, et chokoladetermometer og en god portion tålmodighed.

Ingredienser

400 g Mørk chokolade