Crème brûlée

4 timer
Arbejdstid: 30 min
Crème brûlée

Crème brûlée er muligvis den mest velkendte, franske dessert, der består af en fløjlsblød creme, tilsat vanilje og gemt under et knasende sprødt lag sukker. Crème brûlée betyder "brændt creme" - og det er lige præcis, hvad det er - en bagt creme med et tyndt lag sukker, der karamelliseres - fx. med en gasbrænder. Og voilà - så er din crème brûlée klar til servering. Perfekt til gæstemiddage eller som nytårsdessert.

NYHED! Bestil ingredienserne hos Nemlig

Som noget nyt tester vi muligheden for at sende ingredienserne fra vores opskrifter til Nemlig. Klik på knappen nedenfor for at fortsætte.

Åben indkøbslisten

Ingredienser

Creme brulée

6 Æggeblommer
125 g Sukker (ca. 1 dl)
1 Vaniljestang - kornene heraf
4 dl Piskefløde
1½ dl Mælk
ca. 6 spsk Sukker

Server med

Friske bær eller anden frugt

Sådan gør du

Creme brulée

  • Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og mas dem med lidt af sukkeret.
  • Kom fløde og vaniljekorn i en gryde og varm op til lige under kogepunktet.
  • Kom æggeblommer og sukker i en skål og rør det let sammen med en dejskraber.
  • Pisk æggeblommerne let, og hæld den varme fløde i lidt ad gangen – under omrøring. Fortsæt, til cirka to tredjedele af fløden er blandet i. Hæld ægge-flødemassen tilbage i gryden og rør godt.
  • Varm forsigtigt massen op til 82–84°C - under omrøring til cremen tykner let (skal klistre til bagsiden af en ske). Cremen må ikke koge, da den så kan blive nistret. Det tager 5-10 min. alt efter, hvor meget varme du har på komfuret.
  • Sigt cremen og hæld ca. 1 dl creme i 8 skåle. Du kan vælge flade skåle med stor overflade eller høje skåle med mindre overflade alt efter, hvor meget knas du ønsker på toppen.
  • Placér skålene i en bradepande med vand - det skal nå ca. 2/3 op ad formene (Pas på der ikke kommer vand ned i skålene). Bag dem i vandbadet i ovnen ved 125° - traditionel ovn. Hvis du bager i flade forme med stor overflade skal de bage 20-25. min. Hvis du bager i mindre forme med høje kanter skal de have 40-50 min.
  • Crème brûléen skal skælve en anelse, når du tager den ud. Den sætter sig, når den er helt afkølet. Stil dem på køl i mindst 3 timer (gerne natten over). Efter den er kølet af (3 timer), dæk skålene til f.eks. med husholdningsfilm.

Ved serveringen

  • Drys de iskolde crème brûléer med sukker og brænd dem med en gasbrænder til sukkeret er smeltet og gyldent. Pynt evt. med friske bær og server.

Tips til opskriften

Vi ved, at det tit er de små ting, der gør forskellen i køkkenet. Derfor deler vi de tips, vi selv bruger, når vi laver mad og udvikler opskrifter.

Du kan fjerne luftbobler ved at prikke dem eller flamme dem kort inden bagning. Du kan godt bage crème brûlée uden vandbad, hvis du holder godt øje med den eller bagt den flere gange før. Men vandbad gør at den er mindre tilbøjelig til at skille og koagulerer. Har du ingen gasbrænder, så stil skålene i et iskoldt vandbad - gerne med isterninger i vandet. Drys med sukker og grill øverst i ovnen til sukkeret lige er smeltet og gyldent. Hold godt øje, da det pludselig går stærkt. Tag skålene ud og server straks.

Vores opskrift er en klassisk crème brûlée men du tilføre en masse smage til fløden f.eks. appelsinskal, citronskal, mynte, kardemomme, lakrids, ingefær, citrongræs, saltkaramel, skyr, chokolade mv.

Skal man bruge fløde eller kan man bruge mælk?

Den klassiske laves på en blanding af fløde og lidt mælk. Man kan ikke lave den på ren mælk, men du kan godt lave den på ren fløde. Det giver en lidt tungere creme.

Hvorfor bliver min crème brûlée grynet?

Typisk fordi den er blevet for varm (over 85°C), eller bagt ved for høj temperatur.

Kan man lave crème brûlée uden gasbrænder?

Ja, karamelliser sukkeret under ovnens grill. Stil evt. creme brulee skålene på et lage af isterninger, så den forbliver kold, og sørg for grillen er meget varm, så det går hurtigt.

Hvor længe skal den bage?

Det afhænger lidt af størrelsen på formen, men ca. 25–45 min ved 125°C (alm ovn) i vandbad. Den skal være fast i kanten, men blød i midten.

Hvor længe kan crème brûlée holde sig?

Uden karamel-top: 2–3 dage i køleskab. Med karamel-top: bedst inden for en time, ellers forsvinder sprødheden.

Hvorfor sætter min crème brûlée sig ikke?

Enten for kort bagetid, for lav ovntemperatur, for få æggeblommer eller for tyk form.

Hvor tyk skal sukkerlaget være?

Et meget tyndt og jævnt lag. For meget sukker giver en hård, bitter skorpe.

Kan man lave crème brûlée dagen før?

Ja – faktisk bliver den bedre. Vent blot med karamellisering til lige inden servering.

Hvilke forme er bedst?

Lave, brede ramekiner (ca. 2–3 cm dybe). De giver jævn bagning og perfekt forhold mellem creme og karamel.

Kan man fryse crème brûlée?

Ikke anbefalet – konsistensen bliver vandet efter optøning.

Hvorfor revner min karamel-top?

Det er normalt! Crème brûlée skal have et knæk. Hvis den revner for meget, er sukkerlaget for tykt.

Hvordan undgår jeg bobler i cremen?

Sigt massen, undgå at piske for kraftigt, og fjern overfladebobler med en lille gasflamme eller ske inden bagning.

Må toppen være blød?

Nej – den skal være hård og knasende. Hvis den er blød, er sukkeret ikke karamelliseret nok.

Hvor varm skal cremen være, når man blander æg i?

Ca. 70–75°C, når du tempererer – det sikrer jævn opvarmning uden at æggene koagulerer.

Kan man smagssætte crème brûlée?

Ja. Vanilje er klassisk, men også citrusskal, kaffe, lavendel, the, eller likør fungerer.

Er det bedst at bruge rørsukker til karamellen eller er almindeligt sukker fint?

Du kan bruge begge dele, men rørsukker giver det flotteste resultat.

Næringsindhold, pr 100 g

Energiindhold:

1246 kJ / 298 kcal

Energifordeling

Energi pr 100 g
Fiber: 0 g
Protein: 3,4 g
Fedt: 20,3 g
Kulhydrat: 25,7 g
Nyhed!

Mad med mere grønt

Få inspiration til en grønnere og mere farverig hverdag.

Vi har udviklet en ny kogebog MAD MED MERE GRØNT som giver dig masser af inspiration til grønne farverige retter, der gør det nemt at spise både varieret og smagfuldt hver dag.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/creme-brulee/