Dyrekølle med tranebærkompot

Dyrekølle med tranebærkompot

60+ min
Dyrekølle med tranebærkompot er en klassisk opskrift, med elementer som alle vil elske. Denne dyrekølle opskrift er nem at lave og kan forberedes i god tid -- og mens dyrekølle i ovn simrer sig lækker og rosastegt kan du nyde duften. Glæd dig til at sætte tænderne i tranebærkompotten, saucen, ovnstegt dyrekølle og de smørstegte kartofler!

Sådan gør du

Stegetid:

Ca. 1 time og 15 min. ved 175° - traditionel ovn.

Tranebærkompot
  • Bring vand og sukker i kog i en gryde.
  • Tilsæt tranebær og pærer. Kog dem ved svag varme og under låg i ca. 3 min.
  • Tag frugterne op med en hulske og gem dem.
  • Kog lagen ind ved kraftig varme, uden låg, til der er ca. 3 dl.
  • Hæld 2½ dl varm lage over frugterne (gem ½ dl lage til saucen).
  • Lad tranebærkompotten trække tildækket i køleskabet i mindst 2 timer.
Dyrekølle
  • Fjern sener og hinder fra køllen og tør den godt. Bind bomuldsgarn om 3-4 steder så køllen holdes sammen.
  • Gnid den med enebær, salt og peber. Læg køllen i en bradepande (ca. 22 x 30 cm) og brun den midt i ovnen.
  • Hæld vand og piskefløde ved.
  • Tag dyrekøllen ud af ovnen efter i alt ca. 1 time og mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur. Den skal være ca. 62°.
  • Si skyen fra og gem den.
  • Steg evt. dyrekøllen færdig. Lad den hvile tildækket indtil serveringen.
Sauce
  • Kog imens stegeskyen ind ved kraftig varme til der er ca. 8 dl.
  • Tilsæt ½ dl lage fra tranebærkompotten, danablu, salt og peber.
  • Rør fløde og mel sammen og kom det i den kogende sauce.
  • Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 5 min. Smag til.
Smørstegte kartofler
  • Lad halvdelen af smørret blive gyldent i en sauterpande og tilsæt halvdelen af kartoflerne og nødderne.
  • Steg dem ved svag varme i ca. 5 min. til kartoflerne er let gyldne.
  • Vend forsigtigt rundt i blandingen under stegningen.
  • Steg den anden halvdel af kartoflerne på samme måde.
Bruning af dyrekølle
  • Ca. 15 min. ved 250° - traditionel ovn.

Steg køllen til 60° for en rosa steg og for gennemstegt steg til 65°.

Energiindhold for hele retten:

38406 kJ / 9179 kcal

Næringsindhold pr. 100g

443 kJ / 106 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,4 g
Protein: 20,5 % 5,3 g
Kulhydrat: 42,7 % 11,1 g
Fedt: 36,8 % 4,4 g
Mere inspiration

Endnu en lækker opskrift med dyr - denne gang på dyreryg.

Relateret video
Sådan redder du en sovs, der er for salt

Er sovsen blevet for salt? Karolines Køkkenskole viser med et enkelt tip, hvordan du redder en sovs, der er for salt. 

Ingredienser

Tranebærkompot
1¼ liter Vand
250 g Sukker (ca. 3 dl)
350 g Frosne tranebær
5 Faste, modne og uskrællede pærer i tynde både (ca. 750 g)
Dyrekølle
1 Udbenet dyrekølle (ca. 2½ kg)
25 Hakkede tørrede enebær
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
7 dl Vand
3 dl Piskefløde
Sauce
25 g Blåskimmelost i mindre stykker
1½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
2 dl Piskefløde
4 spsk Hvedemel
Evt. kulør
Smørstegte kartofler
150 g Smør
3 kg Små pillede og kogte aspargeskartofler
50 g Hakkede hasselnøddekerner
Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk