Grov risengrød med æblemos

45 min
Fryseegnet
Grov risengrød med æblemos

Grov risengrød med æblemos er en frisk og fyldig variation af risengrød. De røde æbler til mosen giver en herlig syrlighed og smuk farve, som klæder den rustikke risengrød, der til sidst bliver toppet med ristede mandler. Grov risengrød med æblemos er et oplagt valg til ugens "grøddag" eller bare lige, når du har lyst til risengrød.

Ingredienser

Rød æblemos

1 Vaniljestang (kornene heraf) eller vaniljepasta i tilsvarende mængde
3 spsk Sukker
6 Uskrællede æbler i mindre stykker, fx rød elstar eller ingrid marie
½ dl Vand

Grov risengrød

3 dl Vand
125 g Grødris (ca. 1½ dl)
50 g Knækkede hvedekerner (ca. ¾ dl)
50 g Knækkede rugkerner (ca. ¾ dl)
1 liter Mælk
¾ tsk Groft salt

Ristede mandler

100 g Mandler

Sådan gør du

Rød æblemos

  • Flæk vaniljestangen, skrab vaniljekornene ud og bland dem med lidt af sukkeret for at få vaniljekornene skilt ad.
  • Kom det i en gryde sammen med resten af sukkeret, æbler, vand og den tomme vaniljestang.
  • Bring blandingen i kog og kog den ved svag varme og under låg ca. 15 min. eller til æblerne er møre.
  • Rør af og til.
  • Fjern vaniljestangen og smag mosen til.

Grov risengrød

  • Kom imens vand, ris og de 2 slags kerner i en tykbundet gryde og bring det i kog.
  • Kog blandingen under omrøring i ca. 1 min.
  • Tilsæt mælk og bring atter blandingen i kog.
  • Skru ned til svag varme - fortsæt med at røre i grøden i ca. 1 min., så den ikke brænder på.
  • Kog ved svag varme og under låg i ca. ½ time. Rør af og til.
  • Tilsæt salt og smag til.

Ristede mandler

  • Kom mandlerne i en tør pande og rist dem ca. 2 min. ved kraftig varme og derefter ved jævn varme i ca. 5 min.
  • Hak mandlerne groft.

Ved serveringen

  • Server den varme risengrød med lun eller kold æblemos og et drys ristede mandler.

I stedet for de 2 slags knækkede kerner, kan du vælge at bruge én af dem. Eller du kan bruge 100 g 3-kornsblanding. Hvis du synes grøden er for tyk, kan du vende lidt ekstra mælk eller vand i.

En rest af både risengrød og æblemos kan du bruge i dejen til hjemmebagte boller. Æblemosen smager også dejligt på skyr, tykmælk eller ymer.

Æblemosen kan fryses.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

9145 kJ / 2186 kcal

Næringsindhold pr. 100g

371 kJ / 89 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,9 g
Protein: 13,3 % 2,9 g
Kulhydrat: 62,2 % 13,6 g
Fedt: 24,5 % 2,5 g
Relateret video Sådan flækker du en vaniljestang

Se hvordan du får kornene ud af en vaniljestang med Karolines Køkkenskole – og få inspiration til hjemmelavet vaniljesukker.

https://www.arla.dk/opskrifter/grov-risengrod-med-ablemos/