Janssons fristelse

1 time 40 min
Arbejdstid: 30 min
Janssons fristelse

Janssons fristelse er et kartoffelfad med ansjoser og er en svensk klassiker. En helt enkelt ovnret, der består af flødebagte kartofler, porre, løg og anjoser.

Ingredienser

1¼ kg Melede kartofler
30 g Smør
300 g Porrer i tynde ringe
3 Store løg i tynde ringe (ca. 300 g)
75 g Ansjosfileter
3 spsk Hvedemel
1½ dl Mælk
2½ dl Madlavningsfløde
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
3 spsk Rasp

Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne og skær dem i tynde stave.
  • Smelt halvdelen af smørret i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits porrer og løg i ca. 3 min.
  • Læg kartofler, ansjoser og porreblanding lagvis i et ovnfast fad (ca. 5 x 21 x 26 cm) - start og slut med kartofler.
  • Rør mel og ½ dl af mælken sammen. Rør resten af mælken, fløde, salt og peber i og hæld det over kartoflerne.
  • Drys med rasp og fordel resten af smørret i små stykker på retten.
  • Bag Janssons fristelse midt i ovnen, ca. 1 time ved 200° - traditionel ovn.
  • Lad retten hvile tildækket på køkkenbordet i ca. 10 min.

Undlad at skylle kartoflerne efter at de er skåret i skiver. Stivelsen i kartoflerne er med til at jævne retten.

Erstat ansjoser med sardiner eller røget laks og evt. dild.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

8462 kJ / 2023 kcal

Næringsindhold pr. 100g

351 kJ / 84 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,8 g
Protein: 11,7 % 2,4 g
Kulhydrat: 62,3 % 12,9 g
Fedt: 26 % 2,5 g

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/janssons-fristelse/