Kartoffelkager

2 timer 45 min
Arbejdstid: 1 time
Kartoffelkager

Kartoffelkagen er en af de gode klassiske flødeskumskager. Den hedder kartoffelkage, fordi den ligner en kartoffel i formen. Ikke to kartofler er ens - så det behøver kartoffelkagerne heller ikke at være. Derfor er de faktisk ret nemme at lave!

Ingredienser

Vaniljecreme

2 dl Mælk
1 Æg
2 spsk Sukker
1 spsk Majsstivelse eller hvedemel
1 Vaniljestang (kornene heraf) eller 1 tsk vaniljepasta

Bund

3 Æg
3 spsk Sukker
50 g Hvedemel
½ tsk Bagepulver
5 dl Piskefløde
500 g Overtræksmarcipan
Flormelis til udrulning
75 g Kakaopulver

Pynt

Spiselige blomster, fx hornvioler

Sådan gør du

Vaniljecreme

  • Pisk mælk og æg let sammen i en tykbundet gryde.
  • Pisk sukker, majsstivelse og vanilje i gryden.
  • Bring blandingen i kog under piskning og kog cremen ved jævn varme, stadig under omrøring, i ca. 3 min. - eller til melsmagen er væk og cremen tykner.
  • Hæld cremen i en skål og dæk den med film helt nede ved cremen, så den ikke danner skind. Lad cremen køle af.

Bund

  • Del æggene i blommer og hvider.
  • Pisk æggeblommer og sukker til en luftig æggesnaps.
  • Bland hvedemel og bagepulver, sigt det i æggesnapsen og vend det sammen.
  • Pisk hviderne stive og vend dem i dejen.
  • Fordel dejen på et stykke bagepapir på en plade (bunden skal måle ca. 20 x 35 cm). Bag bunden midt i ovnen ca. 12 min. ved 175° - traditionel ovn.
  • Lad bunden afkøle. Stik bunden ud i 8 små runde bunde - brug et glas eller en udstikker (ca. 7 cm i diameter).

Sådan samler du kartoffelkagerne

  • Pisk fløden til et fast skum, men uden at det gryner. Kom flødeskummet i en sprøjtepose.
  • Klip hul i sprøjteposen og sprøjt en krans af flødeskum på hver af de 8 bunde.
  • Pisk vaniljecremen op og fordel den i midten af flødeskumskransene.
  • Sprøjt resten af flødeskummet ovenpå i 'kupler'. Stil kagerne i køleskabet.
  • Rul marcipanen ud i lidt flormelis. Skær marcipanen ud i runde stykker - brug fx en tallerken (ca. 15 cm i diameter) til at skære efter.
  • Læg marcipanstykkerne forsigtigt ovenpå 'flødeskumskuplerne' og fold dem let ind til bundene. Stil kagerne på køl i mindst 1 time (gerne til næste dag).
  • Hæld kakaopulveret i en lille skål og 'tril' forsigtigt kagerne heri. Pynt med blomster og server.

Du kan med fordel lave kartoffelkagerne dagen før. Vent med at trille dem i kakaopulver til lige før serveringen.

Køb evt. marcipanen udrullet. 2 'marcipanlåg' (ca. 38 cm i diameter) passer til at udstikke 8 marcipanstykker a ca. 15 cm i diameter.

Rester af kagebund kan fryses ned og bruges i fx romkugler. Rester af marcipan kan trilles sammen til en kugle og også fryses ned. Riv fx marcipanen frossen over en dessert eller brug den i en kagedej, hvor der skal bruges marcipan.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

21473 kJ / 5132 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1335 kJ / 319 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,2 g
Protein: 9,4 % 7,4 g
Kulhydrat: 30,1 % 23,7 g
Fedt: 60,5 % 21,8 g
Relateret video Sådan flækker du en vaniljestang

Se hvordan du får kornene ud af en vaniljestang med Karolines Køkkenskole – og få inspiration til hjemmelavet vaniljesukker.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/kartoffelkager/