Kartoffelpande med svampe

Kartoffelpande med svampe

30 min
Skal du have kødfri dag er kartoffelpande med svampe en ideel ret til aftensmaden. Kartoffelpande med svampe får endnu mere dybde i smagen af de tørrede kantareller, som bliver brugt som krydderi og som er med til at booste umamismagen. Umami er den 5 grundsmag, hvis navn stammer fra japansk og som betyder velsmag. Det er ofte forbundet med smagen af protein, som vi jo mest forbinder med kød. Men råvarer som tomater, kartofler og ikke mindst svampe (som alle indgår i kartoffelpande med svampe) er også rige på umamismag.

Sådan gør du

Kartofler
  • Bring vand tilsat salt i kog i en gryde.
  • Vask kartoflerne godt og kom dem i gryden.
  • Kog kartoflerne ved svag varme og under låg i ca. 14 min., til de er møre.
  • Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem tørre.
Tomater på stilk
  • Skyl tomaterne og del dem i mindre klaser.
  • Fordel tomatklaserne i et fladt, ovnfast fad og drys med salt og peber.
  • Bag tomaterne midt i ovnen.
Kartoffelpande
  • Lad imens smørret blive gyldent i en pande.
  • Steg løg og champignoner ved kraftig varme i ca. 5 min.
  • Bland de hakkede tørrede kantareller og det kogende vand.
  • Kom de udblødte svampe i panden sammen med fløde, de kogte kartofler, salt og peber. Bring blandingen i kog, tag panden af varmen og rør saucejævner i.
  • Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 2 min. Smag til.
  • Drys klippet purløg over retten og server med brød til.
Bagetid
  • Ca. 15 min. ved 225° - traditionel ovn.
Mere inspiration

Her er en opskrifte mere på alt-i-en-pande.

Velbekomme!
Tip

I stedet for brød, kan du servere stegte skinkeschnitzler, skinkemignon eller hakkebøffer.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

7719 kJ / 1845 kcal

Næringsindhold pr. 100g

274 kJ / 65 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 1,7 g
Protein: 13,1 % 2,1 g
Kulhydrat: 64 % 10,3 g
Fedt: 22,9 % 1,7 g
Relateret video
Sådan snitter du løg

Mangler du teknikken til at snitte løg hurtigt og effektivt? Karolines Køkkenskole viser, hvor nemt det er at snitte løg med den rigtige teknik. 

Ingredienser

Kartofler
Vand
½ liter
Groft salt
½ tsk
Små, faste kartofler, fx nix pille
650 g
Tomater på stilk
Cherrytomater eller blommetomater på stilk
400 g
Groft salt
½ tsk
Friskkværnet peber
Kartoffelpande
Smør
20 g
Grofthakkede zittauerløg (ca. 225 g)
3
Champignoner i halve og kvarte
450 g
Finthakkede tørrede kantareller
3 spsk
Kogende vand
3 spsk
2½ dl
Groft salt
1 tsk
Friskkværnet peber
Lys saucejævner
2 tsk
Klippet frisk purløg
1 dl
Tilbehør
Speltbrød
240 g