Københavnerbirkes

3 timer 15 min
Arbejdstid: 1 time
Fryseegnet
Københavnerbirkes

Når du går til bageren og bestiller københavnerbirkes, birkes eller tebirkes, så er det forskelligt hvad du får alt efter hvor i landet, du befinder dig. I Jylland er en københavnerbirkes fyldt med remonce, tebirkes findes ikke og birkes er uden fyld. I København findes der slet ikke københavnerbirkes, men blot tebirkes med og uden remonce. Kært barn har mange navne - (te) birkes er simpelthen en foldet wienerdej med birkes.

Ingredienser

Dej til københavnerbirkes

450 g Hvedemel, iskoldt (ca. 7¾ dl)
2½ dl Mælk
1 Æg
25 g Gær
2 tsk Sukker
1¼ tsk Fint salt
250 g Kold smør
50 g Hvedemel (ca. 1 dl)
50 g Hvedemel til udrulning, iskoldt (ca. 1 dl)

Remonce

100 g Smør
100 g Marcipan
50 g Sukker
1 Sammenpisket æg
3 spsk Blå birkes

Sådan gør du

Dej til københavnerbirkes

  • Rør melet sammen med de øvrige ingredienser på en røremaskine - ca. 5 min. Det er vigtigt ikke at røre for længe, da dejen så bliver for varm.
  • Vend smørret i mel og bank det ud til en flad plade, ca. 20 x 20 cm på et meldrysset bord. Sæt det på køl i ca. 10 min.
  • Rul imens wienerbrødsdejen ud, på et meldrysset bord, til en firkant på ca. 20 x 45 cm. Læg den kolde smørplade i midten, og luk dejen omkring smørret.
  • Rul igen dejen ud til 20 x 45 cm, uden at trykke for hårdt, så smør og dej forbliver adskilt i lag.
  • Fold ⅓ af dejen over midten og gentag med den anden ⅓. Du har nu de første 3 lag i din wienerdej.
  • Gentag 2 gange. Husk ikke at trykke for hårdt, så smør og dej forbliver adskilt i lag. Du har nu 27 lag.
  • Stil dejen tildækket på køl i ca. 15 min. mellem hver udrulning.

Remonce

  • Rør smør, marcipan og sukker godt sammen. Rul dejen ud til en firkant på ca. 30 x 60 cm.
  • Fordel remoncen, så den fylder ca. ⅓ af midten af dejen. Fold ⅓ af dejen ind over remoncen, og herefter den sidste ⅓ ind over dejen.
  • Vend dejen så samlingerne vender nedad og skær den i 12 stykker.
  • Fordel de 12 københavnerbirkes på en plade med bagepapir.
  • Pensl med æg, drys med blå birkes, og lad dem efterhæve tildækket i ca. 45 min. Bag dem midt i ovnen ca. 18 min ved 200° - varmluft.

Grunden til at smørret skal bankes er, at man ikke ønsker at det bliver for varmt. Du kan også rive smørret, men pas igen på, at det ikke bliver for varmt. Kompenser evt. med efterfølgende længere køletid.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

23156 kJ / 5534 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1571 kJ / 375 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2 g
Protein: 6,5 % 6 g
Kulhydrat: 38,7 % 35,7 g
Fedt: 54,8 % 23,3 g
https://www.arla.dk/opskrifter/kobenhavnerbirkes/