Københavnerbirkes

Københavnerbirkes

60+ min
Fryseegnet
Når du går til bageren og bestiller københavnerbirkes, birkes eller tebirkes, så er det forskelligt hvad du får alt efter hvor i landet, du befinder dig. I Jylland er en københavnerbirkes fyldt med remonce, tebirkes findes ikke og birkes er uden fyld. I København findes der slet ikke københavnerbirkes, men blot tebirkes med og uden remonce. Kært barn har mange navne - (te) birkes er simpelthen en foldet wienerdej med birkes.

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 18 min ved 200° - varmluft.

Dej til københavnerbirkes
  • Rør melet sammen med de øvrige ingredienser på en røremaskine - ca. 5 min. Det er vigtigt ikke at røre for længe, da dejen så bliver for varm.
  • Vend smørret i mel og bank det ud til en flad plade, ca. 20 x 20 cm på et meldrysset bord. Sæt det på køl i ca. 10 min.
  • Rul imens wienerbrødsdejen ud, på et meldrysset bord, til en firkant på ca. 20 x 45 cm. Læg den kolde smørplade i midten, og luk dejen omkring smørret.
  • Rul igen dejen ud til 20 x 45 cm, uden at trykke for hårdt, så smør og dej forbliver adskilt i lag.
  • Fold ⅓ af dejen over midten og gentag med den anden ⅓. Du har nu de første 3 lag i din wienerdej.
  • Gentag 2 gange. Husk ikke at trykke for hårdt, så smør og dej forbliver adskilt i lag. Du har nu 27 lag.
  • Stil dejen tildækket på køl i ca. 15 min. mellem hver udrulning.
Remonce
  • Rør smør, marcipan og sukker godt sammen. Rul dejen ud til en firkant på ca. 30 x 60 cm.
  • Fordel remoncen, så den fylder ca. ⅓ af midten af dejen. Fold ⅓ af dejen ind over remoncen, og herefter den sidste ⅓ ind over dejen.
  • Vend dejen så samlingerne vender nedad og skær den i 12 stykker.
  • Fordel de 12 københavnerbirkes på en plade med bagepapir.
  • Pensl med æg, drys med blå birkes, og lad dem efterhæve tildækket i ca. 45 min. Bag dem midt i ovnen.

Grunden til at smørret skal bankes er, at man ikke ønsker at det bliver for varmt. Du kan også rive smørret, men pas igen på, at det ikke bliver for varmt. Kompenser evt. med efterfølgende længere køletid.

Energiindhold for hele retten:

23156 kJ / 5534 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1571 kJ / 375 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2 g
Protein: 6,5 % 6 g
Kulhydrat: 38,7 % 35,7 g
Fedt: 54,8 % 23,3 g
Mere inspiration

Har du lyst til en gammel Karoline-klassiker - så har du en helt anden birkes her...

Tebirkes med kvark
1 time
Tebirkes med kvark
(50)

Ingredienser

Dej til københavnerbirkes
450 g Hvedemel, iskoldt (ca. 7¾ dl)
2½ dl Mælk
1 Æg
25 g Gær
2 tsk Sukker
1¼ tsk Fint salt
250 g Kold smør
50 g Hvedemel (ca. 1 dl)
50 g Hvedemel til udrulning, iskoldt (ca. 1 dl)
Remonce
100 g Smør
100 g Marcipan
50 g Sukker
1 Sammenpisket æg
3 spsk Blå birkes
Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk