Sennepsguide

Sennep er et ældgammelt krydderi, som har været det vigtigste stærke krydderi i nordisk madlavning i årtusinder. Sennep fremstilles af frø fra sennepsplanter. Planterne menes oprindeligt at stamme fra middelhavsområdet.

Guider

I Danmark har vi en lang tradition for at bruge sennep til maden, blandt andet som tilbehør og smagsgiver til skinke, flæsk, pølser, hvidkål, torsk, klipfisk, æg osv.

I en håndskreven kogebog fra omkring år 1300 fra Sorø Kloster findes en opskrift, hvor sennepsfrø males med en tredjedel så meget honning, en tiendedel anis og to gange så meget kanel, og derefter røres op med en god eddike. Også andre nationer har deres traditioner for brug af sennep. Frankrig er berømt for sin stærke Dijon sennep, mens englænderne er kendt for deres sennepspulver.

Sennep fremstilles af sennepsfrø, eddike, vand og salt og eventuelt sukker og krydderier. Det er mikset af frø, formalingsgrad og brugen af krydderier, der bestemmer smag og konsistens.

Smagen kan variere fra sød og mild over syrlig til stærk og krydret. Smagsvarianten deklareres som regel på emballagen.

Konsistensen afhænger af, hvordan man formaler sennepsfrøene. Hvis frøene er fint formalede, bliver senneppen fin og cremet – karakteristisk for både en sød pølsesennep og en stærk Dijon sennep. Er frøene groft formalede, bliver senneppen grov og grynet, eksempelvis kan nævnes en fiskesennep eller en traditionel stærk sennep.

Kilder

Egnsretter’ af Stig Lou Mortensen.

Killa Enna’s krydderileksikon: http://www.killeenna.com/lexi/lexi.php?menu_id=18&letter=115

Bähncke: www.bahncke-sennep.dk