Mac and cheese

45 min
Mac and cheese

Mac and cheese, mac 'n cheese, macaroni and cheese - kært barn har mange navne. Mac and cheese er en enkelt ret, hvor pasta, ost og ostesauce smelter sammen i en nem ovnret. Her serverer vi marineret bønnesalat med 2 slags bønner til den lune Mac and cheese.

Ingredienser

Pasta

3 liter Vand
1 spsk Groft salt
350 g Tørret pasta, fx suppehorn
2 Hakkede løg (ca. 150 g)

Mornaysauce

25 g Smør
2 spsk Hvedemel
6 dl Mælk
100 g Revet cheddar- og maasdammerost
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
75 g Revet cheddar- og maasdammerost

Marinerede bønner

450 g Frossen bønne-mix
1½ liter Vand
1½ tsk Groft salt
½ spsk Hvidvinseddike
½ spsk Dijonsennep
½ spsk Vand
1 Lille knust fed hvidløg
½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
1 dl Grofthakkede krydderurter, fx bredbladet persille

Sådan gør du

Pasta

  • Bring vand tilsat salt i kog i en gryde. Kog pastaen ca. 9 min. til den er mør uden at være blød.
  • Tilsæt løg og kog i yderligere ca. 1 min. Lad pasta og løg dryppe af i et dørslag.

Mornaysauce

  • Lad smørret smelte i en tykbundet gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Skru ned til jævn varme og tilsæt melet. Lad smør og mel bage sammen i ca. 1 min.
  • Skru op til kraftig varme og rør mælken i lidt efter lidt.
  • Lad saucen koge ved svag varme i ca. 5 min. - rør af og til (saucen skal være tynd).
  • Tag gryden af varmen og vend ost, salt og peber i. Smag til og vend den afdryppede pasta og løg i mornaysaucen.
  • Kom pasta, løg og sauce i et ovnfast fad (ca. 5 x 20 x 25 cm). Drys med ost og gratiner retten midt i ovnen i ca. 20 min. ved 200° - traditionel ovn.

Marinerede bønner

  • Kom bønne-mixet i kogende vand tilsat salt. Kog ved kraftig varme og uden låg i ca. 1 min. Hæld vandet fra, brus over med koldt vand og lad bønnerne dryppe af i et dørslag.
  • Pisk eddike, sennep, vand, hvidløg, salt og peber sammen i en skål og vend de afdryppede bønner i.
  • Vend krydderurter i, smag til og server sammen med den varme mac and cheese.

Du kan blande de 75 g ost på toppen med 1 dl pankorasp. Den hjemmelavde mornaysauce kan du erstatte med ½ liter Arla Karolines Køkken® Let Mornaysauce som du rører op med 2 dl mælk.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

11354 kJ / 2714 kcal

Næringsindhold pr. 100g

299 kJ / 71 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,8 g
Protein: 19,2 % 3,4 g
Kulhydrat: 51,8 % 9,1 g
Fedt: 29 % 2,3 g
Relateret video Sådan koger du pasta

Hvordan koger man pasta helt perfekt – også når det skal være al dente? Det viser Karolines Køkkenskole dig i denne video.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/mac-and-cheese/