Bøftomat

Bøftomat

Bøftomater er kæmpestore tomater, som er meget kødfulde og har en intens tomatsmag. De bruges mest i retter, hvor tomater er en af basisingredienserne, fx en tomatsauce eller -suppe.

Udseende

Bøftomater er store, runde og lidt fladtrykte tomater. De har ofte dybe furer, der udgår fra stilken og tykke kødfulde vægge under skindet. En mellemstor bøftomat vejer 150 gram, men de kan veje helt op til 400 gram. Hele tomaten er normalt gennemfarvet rød, men bøftomater findes også i andre farver, blandt andet gule, orange, stribede og grønne.

Smag

Bøftomater har en sød og kraftig tomatsmag, men der er variationer i smagen, afhængig af sorten.

Anvendelse

Skyl tomaterne. Skær dem i skiver, hvis de skal anvendes rå til fx en tomatsalat med mozzarella, eller i tern til en salatblanding. Halve grillede bøftomater er godt tilbehør til grillmad, eller man kan gratinere dem i ovnen. Bøftomater kan stort set anvendes i alle retter, hvor der skal tomater i. Har man fået dyrket dem til overflod, kan man lave en stor portion tomatsauce (passata) og fryse den ned i passende portioner til brug på pizza og i kødsovs. Opbevar friske tomater ved stuetemperatur. De mister smag, hvis de står køligt.

Opskrifter til bøftomat

Sæson

April til november.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder

Sæson

Toftegaard