Ribbensteg

2 timer 5 min
Arbejdstid: 20 min
Ribbensteg

Ribbensteg med sprød svær kan være en af julens mange drillerier. Men med denne opskrift og lidt tips og tricks, er du godt på vej til at servere den perfekte ribbensteg med saftigt kød og sprød svær. Har du rester til overs kan du bruge det til biksemad eller sandwich.

Bestil ingredienserne hos Nemlig

Som noget nyt tester vi muligheden for at sende ingredienserne fra vores opskrifter til Nemlig. Klik på knappen nedenfor for at fortsætte.

Åben indkøbslisten

Ingredienser

Ribbensteg med sprød svær

1½ kg Ribbensteg - grisekam med ridset svær
2 tsk Groft salt
½ liter Vand

Sådan gør du

Sådan laver du en ribbensteg med sprød svær

  • For at få en sprød svær på ribbenstegen er det vigtigt, at sværen er ridset helt igennem og med ½ cm mellemrum – men pas på ikke at ridse i kødet. Hvis sværen ridses ned i kødet, risikerer du at kødsaften trænger op gennem sværen, og så er det sværere at få sværen sprød.
  • Beregn 1 god tsk groft salt pr. kg kød og gnid det omhyggeligt ned mellem sværene. Læg derefter ribbenstegen på en rist i bradepanden, så sværen ligger så vandret som muligt. Brug evt. sammenkrøllet alufolie eller et stykke kartoffel til at lægge under stegen, så den ligger lige.
  • Hæld vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200° og steg i ca. 1½ time – stegetiden er længere, hvis det er en stor ribbensteg. Saftigt kød opnås ved at bruge et stegetermometer. Sørg for at stegetermometrets spids sidder midt i stegen.
  • Hold øje med kernetemperaturen. Når den er 55°, skal du tjekke om sværen er sprød. Er sværen sprød, fortsættes stegningen til kernetemperaturen er 65°. Hvis sværen ikke er sprød, kan du skrue temperaturen op på 250-300°, indtil kernetemperaturen er 65°. For at få boblende svær skal temperaturen op på 225-250°.
  • Lad stegen hvile utildækket i ca. 20 min. Under hviletiden stiger temperaturen til ca. 70°. En ribbensteg er gennemstegt ved 70°.

Tips til opskriften

Vi ved, at det tit er de små ting, der gør forskellen i køkkenet. Derfor deler vi de tips, vi selv bruger, når vi laver mad og udvikler opskrifter.

Ribbensteg er mere fed end svinekam (flæskesteg). Stegetermometer er ikke nødvendigt i en ribbensteg, da det er meget svært at stege en ribbensteg tør. Sagt med andre ord - kødet bliver ikke tørt, selv om det steger lidt længere end anbefalet, men det svinder mere. Ribbensstegen stilles midt i ovnen, og stegetiden er ca. 1½ time.

Er kernetemperaturen på 65°, og sværen ikke er sprød, kan du tage sværen af flæskestegen og grille sværen i ovnen. Pak stegen uden svær ind, så den holder sig varm.

Ribbensteg

Hvordan får jeg sværen sprød på min ribbensteg?

Hemmeligheden ligger i grundig ridsning, saltning og den rette ovntemperatur. Sørg for at sværen er ridset helt igennem, men ikke ned i kødet, og at den ligger vandret i ovnen. Vær grundig med saltningen - kom ned mellem alle sværene. En høj temperatur til sidst hjælper også med at poppe sværen.

Hvor lang tid skal ribbensteg stege?

En ribbensteg på ca. 1½ kg skal typisk stege i ca. 1½ time ved 200°. Stegetiden kan variere afhængig af stegens størrelse og ovnen.

Hvilken kernetemperatur skal ribbensteg have?

En ribbensteg er gennemstegt ved en kernetemperatur på 70°C. Fortsæt stegningen i ovn til 65°C, hvorefter temperaturen stiger til 70°C under hviletiden. Lad altid stegen hvile utildækket - ellers bliver sværene bløde.

Kan jeg bruge et stegetermometer til ribbensteg?

Ja, et stegetermometer er en god hjælp til at sikre saftigt kød. Stik termometeret ind midt i stegen, men pas på ikke at ramme sværen eller ben.

Hvad gør jeg, hvis sværen ikke bliver sprød?

Hvis sværen ikke er sprød, når kødet er næsten færdigt, kan du skrue temperaturen op til 250-300° eller bruge ovnens grillfunktion i kort tid. Hold øje med stegen, så sværen ikke brænder på.

Kan man fryse ribbensteg?

Ja, tilberedt ribbensteg kan fryses ned. Skær den eventuelt i skiver inden, så er det let at tage et par skiver op ad gangen og bruge resterne fx til pålæg eller i en sandwich.

Hvad er forskellen på ribbensteg og flæskesteg?

Ribbensteg er skåret fra grisens bryst og indeholder mere fedt og ben, hvilket giver en saftigere smag. Flæskesteg er skåret fra nakken eller kammen og er typisk mere mager. Det er ofte lettere at skære en flæskesteg pænt ud i jævne skiver.

Hvad kan jeg bruge rester af ribbensteg til?

Rester af ribbensteg erskønne i biksemad, i en klassisk ribbenstegssandwich eller som pålæg på rugbrød.

Skal der vand i bradepanden under stegning?

Ja, det anbefales at hælde vand i bradepanden under stegning. Dette hjælper med at holde kødet saftigt og forhindrer, at fedt og kødsaft brænder fast. Og så har du en god base til din sovs.

Hvordan skærer jeg ribbensteg ud?

Lad stegen hvile i ca. 20 min., før du skærer den ud. Husk at stegen ikke skal tildækkes mens den hviler - så bliver sværene bløde. Skær langs sværens riller for at få pæne skiver med sprød svær på hver.

Næringsindhold, pr 100 g

Energiindhold:

752 kJ / 180 kcal

Energifordeling

Energi pr 100 g
Fiber: 0 g
Protein: 14,4 g
Fedt: 13,7 g
Kulhydrat: 0 g
Relateret video Flæskesteg med sprød svær

Der findes flere metoder til at opnå knasende sprødt svær. Karolines Køkkenskole viser dig her én metode, hvor du koger fedtet fra flæskesværen i vand. Dette sikrer dig en perfekt flæskesteg med sprød svær.

Nyhed!

Mad med mere grønt

Få inspiration til en grønnere og mere farverig hverdag.

Vi har udviklet en ny kogebog MAD MED MERE GRØNT som giver dig masser af inspiration til grønne farverige retter, der gør det nemt at spise både varieret og smagfuldt hver dag.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/ribbensteg/