Ribbensteg
Ribbensteg med sprød svær kan være en af julens mange drillerier. Men med denne opskrift og lidt tips og tricks, er du godt på vej til at servere den perfekte ribbensteg med saftigt kød og sprød svær. Har du rester til overs kan du bruge det til biksemad eller sandwich.
Ingredienser
Ribbensteg med sprød svær
|
1½ kg
Ribbensteg - grisekam med ridset svær
|
|
|---|---|
|
2 tsk
Groft salt
|
|
|
½ liter
Vand
|
Sådan gør du
Sådan laver du en ribbensteg med sprød svær
Tips til opskriften
Vi ved, at det tit er de små ting, der gør forskellen i køkkenet. Derfor deler vi de tips, vi selv bruger, når vi laver mad og udvikler opskrifter.
Ribbensteg er mere fed end svinekam (flæskesteg). Stegetermometer er ikke nødvendigt i en ribbensteg, da det er meget svært at stege en ribbensteg tør. Sagt med andre ord - kødet bliver ikke tørt, selv om det steger lidt længere end anbefalet, men det svinder mere. Ribbensstegen stilles midt i ovnen, og stegetiden er ca. 1½ time.
Er kernetemperaturen på 65°, og sværen ikke er sprød, kan du tage sværen af flæskestegen og grille sværen i ovnen. Pak stegen uden svær ind, så den holder sig varm.
Ribbensteg
Hvordan får jeg sværen sprød på min ribbensteg?
Hemmeligheden ligger i grundig ridsning, saltning og den rette ovntemperatur. Sørg for at sværen er ridset helt igennem, men ikke ned i kødet, og at den ligger vandret i ovnen. Vær grundig med saltningen - kom ned mellem alle sværene. En høj temperatur til sidst hjælper også med at poppe sværen.
Hvor lang tid skal ribbensteg stege?
En ribbensteg på ca. 1½ kg skal typisk stege i ca. 1½ time ved 200°. Stegetiden kan variere afhængig af stegens størrelse og ovnen.
Hvilken kernetemperatur skal ribbensteg have?
En ribbensteg er gennemstegt ved en kernetemperatur på 70°C. Fortsæt stegningen i ovn til 65°C, hvorefter temperaturen stiger til 70°C under hviletiden. Lad altid stegen hvile utildækket - ellers bliver sværene bløde.
Kan jeg bruge et stegetermometer til ribbensteg?
Ja, et stegetermometer er en god hjælp til at sikre saftigt kød. Stik termometeret ind midt i stegen, men pas på ikke at ramme sværen eller ben.
Hvad gør jeg, hvis sværen ikke bliver sprød?
Hvis sværen ikke er sprød, når kødet er næsten færdigt, kan du skrue temperaturen op til 250-300° eller bruge ovnens grillfunktion i kort tid. Hold øje med stegen, så sværen ikke brænder på.
Kan man fryse ribbensteg?
Ja, tilberedt ribbensteg kan fryses ned. Skær den eventuelt i skiver inden, så er det let at tage et par skiver op ad gangen og bruge resterne fx til pålæg eller i en sandwich.
Hvad er forskellen på ribbensteg og flæskesteg?
Ribbensteg er skåret fra grisens bryst og indeholder mere fedt og ben, hvilket giver en saftigere smag. Flæskesteg er skåret fra nakken eller kammen og er typisk mere mager. Det er ofte lettere at skære en flæskesteg pænt ud i jævne skiver.
Hvad kan jeg bruge rester af ribbensteg til?
Rester af ribbensteg erskønne i biksemad, i en klassisk ribbenstegssandwich eller som pålæg på rugbrød.
Skal der vand i bradepanden under stegning?
Ja, det anbefales at hælde vand i bradepanden under stegning. Dette hjælper med at holde kødet saftigt og forhindrer, at fedt og kødsaft brænder fast. Og så har du en god base til din sovs.
Hvordan skærer jeg ribbensteg ud?
Lad stegen hvile i ca. 20 min., før du skærer den ud. Husk at stegen ikke skal tildækkes mens den hviler - så bliver sværene bløde. Skær langs sværens riller for at få pæne skiver med sprød svær på hver.
Næringsindhold, pr 100 g
Energiindhold:
752 kJ / 180 kcal
Energifordeling
| Energi pr 100 g | |
|---|---|
| Fiber: | 0 g |
| Protein: | 14,4 g |
| Fedt: | 13,7 g |
| Kulhydrat: | 0 g |
Der findes flere metoder til at opnå knasende sprødt svær. Karolines Køkkenskole viser dig her én metode, hvor du koger fedtet fra flæskesværen i vand. Dette sikrer dig en perfekt flæskesteg med sprød svær.