Risalamande med mandelkrokant og marinerede appelsiner

Risalamande med mandelkrokant og marinerede appelsiner

60+ min
Fryseegnet
Rør blot ikke ved min gamle jul....eller kunne det være sjovt at prøve en ny variation af risalamanden - med mandelkrokant og appelsinsauce og kvark sammen med ris og flødeskum.

Sådan gør du

Risengrød
  • Bring vand og ris i kog i en tykbundet gryde. Kog risene ved jævn varme og under omrøring i ca. 2 min. Tilsæt mælk og salt og bring grøden i kog ved kraftig varme og under omrøring. Skru ned til svag varme, rør i grøden i ca. 1 min og læg låg på. Kog i ca. 40 min. - rør af og til. Stil grøden tildækket i køleskabet til den er kold - gerne til næste dag.
Risalamande
  • Rør den kolde risengrød, mandler, sukker og kvark sammen. Pisk fløden til skum og vend det forsigtigt i grøden. Stil risalamanden tildækket i køleskabet til servering. Smag til og kom evt. en smuttet hel mandel i.
Karamel
  • Skær skal og hinder af appelsinerne - følg frugtens form. Skær (over en skål) langs appelsinbådenes hinder så fileterne løsnes, uden at hinderne følger med - pres så meget saft ud som muligt af resten - gem saften (ca. 1½ dl). Læg de ristede mandler tæt sammen på et stykke bagepapir. Kom sukkeret i en pande i et jævnt lag. Smelt sukkeret ved kraftig varme og uden omrøring til det begynder at gyldne i kanten. Rør til sukkeret er helt smeltet - det går stærkt. Tag panden af varmen og hæld ca. 4 spsk karamel over mandlerne - brug en metalske. Kom de 1½ dl appelsinsaft i resten af karamellen og kog blandingen ved jævn varme og under omrøring til karamellen er smeltet igen. Vend appelsinfileterne i og lad de marinerede appelsiner køle af.
  • Hak mandler og karamel groft til krokant.
  • Server risalamanden med mandelkrokant og marinerede appelsinfileter til - så man selv kan komme på.

Risalamanden kan også spises dagen efter.

Risalamanden kan fryses.

Energiindhold for hele retten:

20716 kJ / 4951 kcal

Næringsindhold pr. 100g

585 kJ / 140 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 1,5 g
Protein: 10,8 % 3,7 g
Kulhydrat: 51,7 % 17,8 g
Fedt: 37,5 % 5,9 g
Relateret video
Sådan skærer du appelsinfileter

Appelsinfileter er lækre både i det søde og det salte køkken. Karolines Køkkenskole viser, hvordan du nemt skærer appelsinfileter.

Ingredienser

Risengrød
3 dl Vand
180 g Grødris (ca. 2½ dl)
1 liter Mælk
Risalamande
100 g Hakkede, smuttede mandler
1 dl Sukker (ca. dl)
2½ dl Kvark
¼ liter Piskefløde
1 Smuttet mandel
Karamel
6 Store appelsiner
100 g Ristede, smuttede mandler
225 g Sukker (ca. 2½ dl)