Saftige rugbrødsboller med chokolade

Saftige rugbrødsboller med chokolade

Fryseegnet
På én gang rustikke som brød og samtidig lidt kageagtige. Chokorug til den søde tand. Rugbrødsboller med chokolade er en dejlig bolle til et lille mellemmåltid.
https://www.arla.dk/opskrifter/saftige-rugbrodsboller-med-chokolade/

Sådan gør du

Bagetid:

18-20 min. ved 200° - varmluft.

  • Kom rugkerner, smør og hakket chokolade i en stor skål og hæld det kogende vand over. Rør godt rundt til smør og chokolade er smeltet.
  • Lad blandingen trække ca. 10 min. eller til vandet er lillefingervarmt.
  • Rør gæren i og tilsæt kvark, æble, havregryn, sirup, salt, hakket chokolade og de 2 slags mel.
  • Slå dejen godt sammen med en grydeske - dejen er lidt fugtig.
  • Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning på et lunt sted i ca. 1½ time.
Gør rugbrødsbollerne klar til bagning
  • Slå dejen igennem med en grydeske. Dyp 2 spiseskeer i vand og form ca. 24 boller (a godt ½ dl dej) ved at sætte klumper af den bløde dej på to plader med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i ca. 15 min. Bag bollerne øverst og nederst i ovnen.

Du kan komme ekstra fyld i bollerne. Fx tørret frugt i små bidder (abrikoser, tranebær, rosiner, svesker m.m.) - ca. 200 g til hele portionen. Du kan også vælge nødder, mandler, græskarkerner, solsikkekerner el.lign. - ca. 150 g til hele portionen (brug lidt til pynt).

Spis rugbrødbollerne, når de er optøede eller lun dem først på brødrister eller i ovn.

Energiindhold for hele retten:

12495 kJ / 2986 kcal

Næringsindhold pr. 100g

883 kJ / 211 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 4,5 g
Protein: 10,4 % 5,4 g
Kulhydrat: 69 % 35,8 g
Fedt: 20,6 % 4,9 g

Ingredienser

60 g Knækkede rugkerner (ca. 1 dl)
25 g Smør
50 g Hakket mørk chokolade
3½ dl Kogende vand
25 g Gær
1½ dl Kvark, A38 eller yoghurt
1 Groftrevet, uskrællet æble (ca. 125 g)
40 g Finvalsede havregryn (ca. 1 dl)
3 spsk Rørsukkersirup - eller anden mørk sirup
1 tsk Groft salt
75 g Hakket mørk chokolade
200 g Rugmel (ca. 4 dl)
250 g Hvedemel (ca. 4½ dl)