Tykke klejner

45 min
Tykke klejner

Tykke og bløde klejner hører julen til - og de sløjfeformede oliekogte kager er tæt på at være symbolet på jul. Disse hjemmebagte klejner er af den bløde slags - og når du først har fået taget på at vride dem, så kan det være svært at holde op igen. Du kan sagtens koge til nogle dage - og kan du bedst lide klejner varme, så giv dem en tur på brødristeren.

Ingredienser

500 g Hvedemel
½ tsk Hjortetaksalt
1 tsk Stødt kardemomme
125 g Smør
3 Æg
3 spsk Piskefløde
175 g Sukker (ca. 2 dl)
1 tsk Revet citronskal (usprøjtet)
500 g Palmin eller raffinol til kogning

Sådan gør du

  • Sigt mel, hjortetaksalt og kardemomme i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet.
  • Rør æg, fløde, sukker og citronskal sammen og ælt det i dejen. Stil dejen tildækket i køleskabet i ½ time.
  • Rul dejen ud i ½ cm tykkelse. Skær klejnerne ud med en klejnespore og vrid dem.

Sådan koger du de tykke og bløde klejner

  • Varm palminen op i en lille, dyb gryde ved jævn varme - fyld kun gryden halvt op.
  • Kom en bid franskbrød i den varme palmin. Bliver brødet gyldent, har palminen den rigtige temperatur.
  • Læg forsigtigt 2-3 klejner i det varme fedtstof og kog dem til de er gyldne - vend dem et par gange.
  • Klejnerne skal hurtigt stige op til overfladen. Hvis de bliver liggende på bunden, er fedtstoffet ikke varmt nok.
  • Tag dem op og læg dem på fedtsugende papir.

Hvis fedtstoffet bruser under kogningen, er det fordi der er for mange klejner i gryden.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

34034 kJ / 8134 kcal

Næringsindhold pr. 100g

2263 kJ / 541 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,3 g
Protein: 3,2 % 4,2 g
Kulhydrat: 27 % 35,9 g
Fedt: 69,8 % 42,7 g

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/tykke-klejner/