Bedre Madvaner

5 gode råd til børn i køkkenet

5 gode råd til børn i køkkenet

I Arla har vi et kæmpe ønske om at få mange flere børn med i køkkenet. Vi tror på alt det gode, der følger med, når man laver mad sammen, og vi tror på, at børn og unge, der vokser op med en god madkultur, har bedre forudsætninger for at leve et sundt liv fyldt med masser af MADglæde.

Vi har samlet nogle gode råd til dig her. Rådene er udviklet på baggrund af de mange hundrede børn, der har været på Arla MADlejr – en lejr, hvor man bruger en uge på at lave mad og lære om råvarer sammen med sin 6. eller 7. klasse.

Vi har brug for jer forældre, hvis vi skal skabe bedre madkundskaber blandt børnene. Så kære forældre. Her kommer 5 gode råd, hvis du drømmer om, at dine børn er mere med i køkkenet. Og hvis du ikke drømmer om netop det, så prøv alligevel at hanke lidt op i dig selv og lade dem få lov – også selvom der er mere oprydning og rengøring de første mange gange. Det tager helt sikkert også længere tid, og det kræver i starten en del som forældre, men det betaler sig og giver hund-rede gange igen, bare vent og se.

Væk lysten at gå i køkkenet

Hvis dine børn ikke har været vant til at komme med i køkkenet, men ofte kun har haft skrælle- eller vasketjansen, så kræver det lidt at få deres lyst og interesse vækket til live igen. Herunder får du nogle gode råd til hvordan du:

  • Får skabt madglæde i børnehøjde
  • Får vækket børnenes interesse for smag, råvarer og madlavning
  • Får dem til at tage stilling til den mad, de skal spise

Husk, det skal være sjovt at lave mad. Det er den vigtigste forudsætning for, at de gider være med i køkkenet.

Husk også at din smag ikke nødvendigvis den rigtige – børn kan have andre præferencer og det er også helt ok. Snak om hvordan tingene smager i stedet for at sige ”mangler salt” ”mangler krydderi”. Måske barnet ikke synes det samme.

1. MEDBESTEMMELSE

Kig på madsites, i kogebøger og videoer og få inspiration sammen. Giv børnene motivation og medbestemmelse allerede fra starten.

2. MADHYGGE

Det skal være hyggeligt at lave mad sammen – skab en god stemning. Hvis overskuddet ikke er der, så overvej om I skal vente til en anden dag.

3. LIVRETTER

Start med at lave børnenes livretter. Når nysgerrigheden er vakt, kan man gradvist udfordre børnenes smagsløg mere. Retterne kan fx gøres mere eksotiske og krydrede, og du kan inddrage nye ingredienser.

4. TID

Vælg tidspunktet med omhu: Start med at gå i køkkenet sammen de dage, hvor I alle har overskud og energi. Udnyt ferierne til at få gode madlavningsoplevelser sammen, så det bliver nemmere, når hverdagen igen sætter ind.

5. HJÆLP MED DE SURE TJANSER

Hjælp dit barn ved at tage de mindre sjove tjanser som fx. kartoffelskrælning og opvask. Slip kontrollen og lad dit barn bestemme, hvad der skal laves og hvordan det skal gøres.

Vil du have mere inspiration til, hvordan du vækker børnenes lyst til at gå i køkkenet, så følg os på Arlas Instagram profil. Vi afholder også hvert år i august måned Arla Food Fest, hvor der netop er fokus på børns oplevelser med mad og det at skabe en masse MADglæde.

Madlejr

De gode råd er forfattet af Carrie Harritsø, som er projektleder hos Arla Fonden.

MADlejr er et initiativ fra Arla Fonden og er Arla Fondens vigtigste initiativ, hvor de deltagende 6. og 7. klasser deltager i et alternativt og lærerigt undervisningsforløb. Her finder de glæden ved madlavning samtidig med, at de får en klar holdning til, hvad de spiser.

MADlejr har fokus på mad og måltider, sundhed og trivsel samt bæredygtighed.

Læs mere om MADlejr her.

<< Tilbage til oversigten