Arlas danske landmænd producerer strøm fra vedvarende energikilder

Arlas danske landmænd producerer strøm fra vedvarende energikilder

Arlas landmænd i Dk producerer vedvarende energi ved hjælp af solceller, biogas og vindmøller. Energien bliver fortrinsvis solgt til energiselskaberne, som sælger strømmen videre til deres kunder. Men alle Arlas danske økologiske andelshavere køber også selv certifikater på el, fra vedvarende energikilder, svarende til det elforbrug de har på deres gård.

Arlas danske landmænd er i fuld gang med at producere grøn strøm. Ved hjælp af solceller, biogas og vindmøller på gårdene, producerer landmændene, hvad der svarer til i gennemsnit 42 procent af deres samlede strømforbrug. Hovedparten af den grønne strøm sælges videre til energiselskaberne.

Men Arlas 264 økologiske gårde køber også selv certificeret grøn el. Det betyder, at de økologiske landmænds elforbrug fremover vil være dækket af vedvarende energikilder som vind- eller solenergi. Det sker som et led i Arlas ambitiøse klimaambition om at fremstille mere bæredygtige mejeriprodukter.

Certificeret grøn el er et krav for økologer

Den grønne el sikres ved, at de økologiske andelshavere køber et certifikat på el fra vedvarende energikilder, der dækker gårdens årlige forbrug ud over den energi, gården eventuelt selv producerer. Fremover tager Arla derfor kun imod økomælk fra andelshavere, der dækker sit elforbrug ved selv at producere grøn el eller ved at købe el fra vedvarende energikilder.

Hertil kommer, at alle Arlas økologiske landmænd i Danmark siden 2020 har fået foretaget et klimatjek med efterfølgende handlingsplan. Arla følger en internationalt anerkendt anbefaling til beregning af CO2e-aftryk på gårdniveau og har udviklet et værktøj til beregning af bedriftens CO2e-aftryk, hvor hele gårdens drift gennemgås på årligt basis. Læs mere om klimatjek

Produktion, salg og køb af el fra vedvarende energikilder er en del af Arlas klimaambition, som indebærer, at den totale udledning af drivhusgasser per produceret liter mælk skal reduceres med 30 procent fra 2015 til 2030 og være netto nul neutral i 2050. Det gælder hele produktionskæden fra mælkeproduktionen på gård til forbruger.

Grøn el

  • Arlas landmænd i Danmark producerer energi svarende til i gennemsnit 42 procent af deres strømforbrug ved hjælp af vedvarende energikilder som vindmøller, solceller og biogas. Hovedparten af denne energi sælges videre til energiselskaberne.
  • Arlas 264 økologiske andelshavere har siden 1. januar 2019 købt el svarende til hele deres netto elforbrug med certificeret el fra vedvarende energikilder.
  • el fra vedvarende energikilder er en del af Arlas økologernes økokontrakt. Økoproducenten skal tilkøbe et certifikat fra sin el-leverandør, der dækker 100 procent af økoproducentens årlige netto elforbrug.

Læs om vores klimaambition her (engelsk)

<< Tilbage til oversigten