Mød Henriette Guldager. Hendes job i Arla er at bygge bro mellem forskning og landmandens dagligdag, når hun vejleder ham i at implementere de bæredygtighedstiltag, som er en del af Arlas klimaambition. Hun er en slags bindeled mellem skrivebord og gummistøvler, og hendes helt store motivation er hver dag at møde landmænd, som brænder for at gøre en forskel.
Henriette Guldager er regionschef for Landbrug i Arla. Hver dag samarbejder hun, og hendes kolleger i afdelingen, med Arlas landmænd om at skabe et mere bæredygtigt landbrug på den enkelte bedrift. Hun hjælper landmændene til at implementere nye tiltag på gården, der kan optimere deres bedrift og dermed bidrage til Arlas mål om at reducere klimaaftrykket i alle led fra ko til køledisk.
Hun tager ud til den enkelte landmand og rådgiver ham om, hvordan han kan mindske klimaaftrykket på sin gård i tråd med Arlas klimamålsætning. Ifølge hende selv, handler det i høj grad om at omsætte benhårde fakta til noget, der er til at forstå for en landmand, og som kan omsættes til praksis på gården.
”Vi sikrer, at landmanden ved, hvor han er god, og hvor han kan forbedre sig i forhold til klimaaftrykket på hans gård. Så handler det for mig om, at få den landmand til at videregive sin viden og erfaring om foder, og få ham til at adoptere viden fra de landmænd, der er gode til energioptimering,” forklarer Henriette.
Hun beskriver sig selv som en slags katalysator for, at landmændene kan hjælpe hinanden og sig selv til at blive bedre, til det, de gør. Og som hun siger, ”det er afgørende, at vi alle løfter i flok, for at vi kan nå i mål med de målsætninger vi har for mere bæredygtig mælkeproduktion.”
Når man nu ikke selv kan være landmand
Henriette er selv uddannet landmand, men endte, som hun selv siger, ”kun” med et hobbylandbrug på hjemmeadressen, hvor hun både har kvæg, heste, grise, høns. Til gengæld mener hun nu selv, hun har det næstbedste i at kunne tage gummistøvlerne på hver dag, og arbejde sammen med Arlas danske landmænd.
”Det gør mig virkelig stolt at arbejde sammen med nogle verdens bedste landmænd. De har en kæmpe passion og ære i det arbejde, de laver. I mange år har de arbejdet med bæredygtighed helt uden at vide det. Der har det bare heddet ”godt landmandskab”. Jeg kan godt lide at gøre tingene ordentligt, og derfor har jeg en kæmpe respekt for Arlas landmænd, fordi de netop gør tingene ordentligt,” fortæller hun.
Bæredygtigheden smitter af i privatlivet
En af Henriettes opgaver er at vejlede landmanden til at optimere på sit foder, så mindst muligt går til spilde, og så koen får mest muligt næring ud af foderet. På den måde ender mælken med at blive så bæredygtig som muligt.
Og arbejdet med foderoptimering ligger hende ikke fjernt privat. Her hedder det bare madspild, hvilket hun går op i at mindske, når hun laver mad derhjemme.
”Jeg kan godt lide at servere mad for min familie, som er produceret bæredygtigt, og derfor giver det også mening for mig at arbejde med nogle landmænd, som har sat sig ambitiøse mål om at producere mere bæredygtigt.”
For Henriette er bæredygtighed et tema både privat og på job, og hun brænder tydeligvis for bæredygtighedsomstillingen i arbejdet med landmanden. Passionen er vigtig, når man skal flytte på mennesker og deres holdning.
”Jeg forstår, hvad der sker på gården, og jeg forstår, hvad det er, der motiverer den enkelte landmand. Jeg forstår at tale i et sprog, som han forstår, og som han forhåbentlig bliver motiveret af,” fortæller Henriette.
Hun lægger ikke skjul på, at ikke alle landmænd er lige motiverede for at ændre praksis på deres gård. Men hun er drevet af sin nysgerrighed efter at undersøge, hvad der motiverer den enkelte landmand. Landmænd som er lige så forskellige som alle andre mennesker.
”Det er vigtigt, at alle landmænd bidrager til bæredygtighedsdagsordenen. Derfor arbejder vi med den enkelte landmænd og møder ham, hvor han er. For han er nødt til at flytte sig, fuldstændig ligesom hans nabo eller kollega, hvis vi samlet skal nå i mål med vores klimamål,” siger hun.
På pension når Arla er klimaneutrale
Henriette tror på, at hvis vi motiverer alle de danske landmænd til at løfte i flok i samarbejde med alle de andre led bag mælken i Arla, så er det muligt at nå målet om at blive klimaneutrale i 2050. Spørgsmålet er, om hun selv når at være med til det, og griner ved tanken:
”Med de pensionsordninger vi har i dag, tror jeg lige præcis, jeg når det. Så jeg glæder jeg mig til, som 72 årig, at sidde der og konstatere, at dansk mælkeproduktion er klimaneutral. Og at jeg har været med til det – det er da en kæmpe motivationsfaktor,” smiler hun.