Brun sovs

15 min
Brun sovs

Mange børn og voksne kan godt lide brun sovs.....og mange vil også gerne kunne lave den. Men hvordan laver man en brun sovs, hvis man ikke har en sky at lave den af? Vi har tryllet med lidt løg og andre gode sager, så her er opskriften på en nem brun sovs, og du kan tage kegler og servere brun sovs til lige præcis det, du har lyst at servere brun sovs til.

Bestil ingredienserne hos Nemlig

Som noget nyt tester vi muligheden for at sende ingredienserne fra vores opskrifter til Nemlig. Klik på knappen nedenfor for at fortsætte.

Åben indkøbslisten

Ingredienser

Brun sovs

10 g Smør
2 Løg i halve, tynde ringe (ca. 150 g)
½ tsk Groft salt
3 dl Vand
¼ liter Madlavningsfløde
1 tsk Sojasauce
½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
1½ spsk Saucejævner
Kulør

Sådan gør du

Brun sovs

  • Lad smørret blive gyldent i en pande. Tilsæt løg og salt og steg ved jævn varme i ca. 5 min. - rør af og til.
  • Kom vand i panden, bring i kog ved kraftig varme og lad det koge ind, stadig ved kraftig varme, i ca. 2 min.
  • Hæld vandet (ca. 1½ dl) fra løgene over i en lille tykbundet gryde - brug evt. en sigte.
  • Bring vandet fra løgene i kog, tilsæt madlavningsfløde, sojasauce, salt og peber og bring saucen i kog.
  • Tag gryden af varmen og pisk saucejævner i.
  • Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 min. Tilsæt kulør og smag til.

Tips til opskriften

Vi ved, at det tit er de små ting, der gør forskellen i køkkenet. Derfor deler vi de tips, vi selv bruger, når vi laver mad og udvikler opskrifter.

Du kan komme de kogte løg tilbage i sovsen. Eller du kan gemme dem til en kødsauce eller gryderet.

Brun sovs

Hvordan undgår jeg klumper i min brune sovs?

For at undgå klumper er det vigtigt at piske saucejævneren grundigt ud i den varme væske, inden den koger op. Du kan også sigte løgvandet, inden du tilsætter fløde og jævner, for en helt glat sovs.

Kan jeg lave brun sovs uden madlavningsfløde?

Ja, du kan erstatte madlavningsfløde med piskefløde eller mælk (eller en blanding heraf). Vær opmærksom på, at smag og konsistens ændrer sig.

Hvad gør jeg, hvis min sovs bliver for tynd?

Hvis din sovs er for tynd, kan du piske mere saucejævner ud i en lille smule koldt vand og derefter piske det i den varme sovs. Lad sovsen koge op under omrøring, til den tykner.

Hvad gør jeg, hvis min sovs bliver for tyk?

Hvis din sovs bliver for tyk, kan du justere konsistensen ved at tilsætte lidt ekstra vand, mælk eller fløde, indtil den har den ønskede tykkelse. Varm saucen forsigtigt op under omrøring.

Kan brun sovs fryses ned?

Ja, brun sovs kan fryses ned. Lad sovsen køle helt af, inden du hælder den i en fryseegnet beholder eller i en fryse pose. Optø den langsomt i køleskabet og genopvarm forsigtigt.

Hvordan giver jeg min brune sovs mere smag?

For at give din brune sovs mere dybde og smag, kan du tilsætte en smule bouillon, lidt rødvin, portvin eller fx laurbærblade under kogning. Et par teskefulde balsamicoeddike giver også ekstra smag og dybde. Steg løgene godt gyldne for en karamelliseret smag og husk altid at smage sovsen til med salt og peber.

Kan jeg lave en laktosefri brun sovs?

Ja, du kan nemt lave en laktosefri brun sovs ved at erstatte smør og madlavningsfløde med laktosefrie produkter.

Næringsindhold, pr 100 g

Energiindhold:

262 kJ / 63 kcal

Energifordeling

Energi pr 100 g
Fiber: 0,4 g
Protein: 1,5 g
Fedt: 3,9 g
Kulhydrat: 5,4 g
Nyhed!

Mad med mere grønt

Få inspiration til en grønnere og mere farverig hverdag.

Vi har udviklet en ny kogebog MAD MED MERE GRØNT som giver dig masser af inspiration til grønne farverige retter, der gør det nemt at spise både varieret og smagfuldt hver dag.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/brun-sovs/