Brun sovs
Mange børn og voksne kan godt lide brun sovs.....og mange vil også gerne kunne lave den. Men hvordan laver man en brun sovs, hvis man ikke har en sky at lave den af? Vi har tryllet med lidt løg og andre gode sager, så her er opskriften på en nem brun sovs, og du kan tage kegler og servere brun sovs til lige præcis det, du har lyst at servere brun sovs til.
Ingredienser
Brun sovs
|
10 g
Smør
|
|
|---|---|
|
2
Løg i halve, tynde ringe (ca. 150 g)
|
|
|
½ tsk
Groft salt
|
|
|
3 dl
Vand
|
|
|
¼ liter
Madlavningsfløde
|
|
|
1 tsk
Sojasauce
|
|
|
½ tsk
Groft salt
|
|
|
Friskkværnet peber
|
|
|
1½ spsk
Saucejævner
|
|
|
Kulør
|
Sådan gør du
Brun sovs
Tips til opskriften
Vi ved, at det tit er de små ting, der gør forskellen i køkkenet. Derfor deler vi de tips, vi selv bruger, når vi laver mad og udvikler opskrifter.
Du kan komme de kogte løg tilbage i sovsen. Eller du kan gemme dem til en kødsauce eller gryderet.
Brun sovs
Hvordan undgår jeg klumper i min brune sovs?
For at undgå klumper er det vigtigt at piske saucejævneren grundigt ud i den varme væske, inden den koger op. Du kan også sigte løgvandet, inden du tilsætter fløde og jævner, for en helt glat sovs.
Kan jeg lave brun sovs uden madlavningsfløde?
Ja, du kan erstatte madlavningsfløde med piskefløde eller mælk (eller en blanding heraf). Vær opmærksom på, at smag og konsistens ændrer sig.
Hvad gør jeg, hvis min sovs bliver for tynd?
Hvis din sovs er for tynd, kan du piske mere saucejævner ud i en lille smule koldt vand og derefter piske det i den varme sovs. Lad sovsen koge op under omrøring, til den tykner.
Hvad gør jeg, hvis min sovs bliver for tyk?
Hvis din sovs bliver for tyk, kan du justere konsistensen ved at tilsætte lidt ekstra vand, mælk eller fløde, indtil den har den ønskede tykkelse. Varm saucen forsigtigt op under omrøring.
Kan brun sovs fryses ned?
Ja, brun sovs kan fryses ned. Lad sovsen køle helt af, inden du hælder den i en fryseegnet beholder eller i en fryse pose. Optø den langsomt i køleskabet og genopvarm forsigtigt.
Hvordan giver jeg min brune sovs mere smag?
For at give din brune sovs mere dybde og smag, kan du tilsætte en smule bouillon, lidt rødvin, portvin eller fx laurbærblade under kogning. Et par teskefulde balsamicoeddike giver også ekstra smag og dybde. Steg løgene godt gyldne for en karamelliseret smag og husk altid at smage sovsen til med salt og peber.
Kan jeg lave en laktosefri brun sovs?
Ja, du kan nemt lave en laktosefri brun sovs ved at erstatte smør og madlavningsfløde med laktosefrie produkter.
Næringsindhold, pr 100 g
Energiindhold:
262 kJ / 63 kcal
Energifordeling
| Energi pr 100 g | |
|---|---|
| Fiber: | 0,4 g |
| Protein: | 1,5 g |
| Fedt: | 3,9 g |
| Kulhydrat: | 5,4 g |