Cheesecake med blåbær og saltkaramel

10 timer
Arbejdstid: 1 time
Cheesecake med blåbær og saltkaramel

Imponerende cheesecake med både blåbærfromage, vaniljefromage og pyntet med saltkaramel. Hvis det er lige koldt nok til at spise is - så kan du lave noget der ligner, her men i en lidt lunere udgave.

Ingredienser

Chokoladebund

1 Æg
125 g Sukker (ca. 1½ dl)
¾ dl Mælk
75 g Hvedemel (ca. 1¼ dl)
1 tsk Bagepulver
100 g Smør
150 g Mørk chokolade
100 g Knuste digestive kiks

Vaniljefromage

3 blade Husblas
200 g Flødeost
2 Æggeblommer
2 dl Creme fraiche
1 Vaniljestang (kornene heraf) eller vaniljepasta i tilsvarende mængde
1 tsk Fintrevet citronskal (usprøjtet)
1 spsk Friskpresset citronsaft
2 Æggehvider
50 g Flormelis (ca. 1 dl)

Blåbærfromage

3 blade Husblas
250 g Frosne blåbær
85 g Sukker (ca. 1 dl)
1¼ spsk Friskpresset citronsaft
200 g Flødeost
2 dl Piskefløde

Saltkaramel

4 spsk Sukker
2 dl Piskefløde
½ tsk Groft salt

Pynt

Blåbær
Spiselige blomster

Sådan gør du

Chokoladebund

  • Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Tilsæt mælk.
  • Bland mel og bagepulver sammen og vend det i æggeblandingen.
  • Smelt smør og chokolade og vend det sammen med kiksene i dejen.
  • Beklæd bunden af en springform (ca. 22 cm i diameter) med bagepapir og pensl bund og kant med smeltet smør.
  • Hæld dejen i formen og bag den midt i ovnen ca. 15 min. ved 160° - varmluftovn. Den må gerne være en anelse underbagt.
  • Lad kagen køle let af. Tag den ud af formen og lad den køle helt af på en bagerist.
  • Vask springformen og beklæd siderne med tyndt plastik eller film. Kom chokoladebunden tilbage i springformen.

Vaniljefromage

  • Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 min.
  • Rør flødeosten sammen med æggeblommer, creme fraiche, vaniljekorn, citronskal og -saft.
  • Træk husblassen op af vandet med det vand som hænger ved og smelt den i vandbad. Rør husblassen med lidt af flødeostblandingen og vend den i resten.
  • Pisk hviderne stive, tilsæt flormelis og pisk i yderligere ca. 2 min. Vend de stiftpiskede hvider i flødeostblandingen.
  • Hæld fromagen over chokoladebunden og stil den tildækket i køleskabet i ca. 1 time.
  • Det er vigtigt at den hvide fromage har sat sig inden blåbærfromagen hældes over.

Blåbærfromage

  • Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 min.
  • Bring blåbær, sukker og citronsaft i kog i en tykbundet gryde. Kog det i ca. 5 min.
  • Kør bærblandingen i en foodprocessor til en jævn blanding og lad den køle af.
  • Rør flødeost godt sammen med bærrene.
  • Pisk fløden let og vend den sammen med bærblandingen.
  • Træk husblassen op af vandet med det vand som hænger ved og smelt den i vandbad. Rør husblassen med lidt af flødeosteblandingen og vend den i resten.
  • Hæld blåbærfromagen over vaniljefromagen og stil den færdige kage tildækket i køleskabet i mindst 3 timer. Gerne natten over.

Saltkaramel

  • Smelt sukkeret i en gryde ved svag varme - til det er gyldent.
  • Tilsæt fløde og salt og kog karamellen i ca. 10 min. eller til sukkeret er opløst. Hæld karamellen i en skål og lad det køle af.
  • Tag kagen ud af formen og pynt den med saltkaramel, friske blåbær og spiselige blomster.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

27434 kJ / 6557 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1218 kJ / 291 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,7 g
Protein: 5,4 % 3,8 g
Kulhydrat: 35,9 % 25,7 g
Fedt: 58,7 % 19,3 g
Relateret video Sådan flækker du en vaniljestang

Se hvordan du får kornene ud af en vaniljestang med Karolines Køkkenskole – og få inspiration til hjemmelavet vaniljesukker.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/cheesecake-med-blabar-og-saltkaramel/