Chokolade creme brulée

4 timer
Arbejdstid: 30 min
Chokolade creme brulée

Chokolade creme brulée er en chokoladevariant af den klassiske franske dessert creme brulée - og er nærmest uimodståelig for chokoladeelskere. Desserten består af en fløjlsblød chokoladecreme, der er gemt under et knasende sprødt lag sukker. Spis den som den lille chokoladebombe den er eller anret den som en del af en desserttallerken, fx med sorbet, granité eller frisk frugt. Appelsin og ananas er lækkert sammen med chokolade. Creme brulée er kan laves i god tid og er både dejlig og nem at servere til gæstemiddage eller som nytårsdessert.

Bestil ingredienserne hos Nemlig

Som noget nyt tester vi muligheden for at sende ingredienserne fra vores opskrifter til Nemlig. Klik på knappen nedenfor for at fortsætte.

Åben indkøbslisten

Ingredienser

4 dl Piskefløde
1 dl Mælk
6 Æggeblommer
125 g Hakket mørk chokolade eller chokoladeknapper
100 g Sukker (ca. 1¼ dl)
1 Vaniljestang - kornene heraf

Ved servering

1 dl Rørsukker
Evt. frisk frugt, fx ananas eller appelsinfileter

Sådan gør du

  • Kom fløde og mælk i en gryde og varm blandingen op til lige under kogepunktet.
  • Rør imens æggeblommer, chokolade, sukker og vaniljekorn let sammen i en skål.
  • Hæld - lidt ad gangen og under omrøring - cirka ⅔ af den varme fløde i æggeblandingen. Hæld ægge-flødeblandingen tilbage i gryden til den sidste ⅓ fløde i gryden og rør det sammen.
  • Varm - forsigtigt og under omrøring - flødeblandingen op til cremen tykner let (den skal klistre til bagsiden af en ske). Det tager 5-10 min. alt efter, hvor meget varme du har på komfuret. Cremen må ikke koge, da æggene så koagulerer, hvilket kan gøre cremen nistret.
  • Blend med en stavblender cremen til en ensartet og glat konsistens.
  • Sigt cremen gennem en sigte og fordel den i 8 skåle. Du kan vælge flade skåle med stor overflade eller høje skåle med mindre overflade, alt efter hvor meget knas du ønsker på toppen.
  • Placér skålene i en bradepande med vand, så det når ca. ⅔ op ad formene (pas på der ikke kommer vand ned i skålene). Bag dem i vandbad i ovnen ved 125° - traditionel ovn. Flade skåle med stor overflade skal bage 20-25. min., mindre forme med høje kanter skal bage 40-50 min.
  • Creme bruléen skal skælve en anelse, når du tager den ud. Den sætter sig, når den er helt afkølet. Stil dem på køl i mindst 3 timer og gerne natten over. Dæk skålene til med fx husholdningsfilm efter 3 timer eller når de er helt afkølede.

Ved servering

  • Drys de iskolde creme bruléer med sukker i et tyndt, jævnt lag og hæld overskydene sukker af (for meget sukker giver en bitter karamel).
  • Brænd dem med en gasbrænder til sukkeret er smeltet og gyldent. Top evt. med frisk frugt og server.

Tips til opskriften

Vi ved, at det tit er de små ting, der gør forskellen i køkkenet. Derfor deler vi de tips, vi selv bruger, når vi laver mad og udvikler opskrifter.

Du kan fjerne luftbobler i overfladen ved at prikke dem eller flamme dem kort inden bagning. Vandbad gør creme bruléen mindre tilbøjelig til at skille og koagulere, men den kan bages uden vandbad, hvis du holder godt øje med den undervejs. Har du ingen gasbrænder, så stil skålene i et iskoldt vandbad - gerne med isterninger i vandet. Drys med sukker og grill øverst i ovnen til sukkeret lige er smeltet og gyldent. Hold godt øje, da det pludselig går stærkt. Tag skålene ud og server straks.

Skal man bruge fløde eller kan man bruge mælk?

En klassisk creme brulée laves på en blanding af fløde og lidt mælk. Man kan ikke lave den på ren mælk, men du kan godt lave den på ren fløde. Det giver en lidt tungere creme.

Hvorfor bliver min creme brulée grynet?

Typisk fordi den er blevet for varm (over 85°) eller er blevet bagt ved for høj temperatur.

Kan man lave creme brulée uden gasbrænder?

Ja, du kan karamellisere sukkeret under ovnens grill. Stil creme brulée skålene i et fad med iskoldt vand, gerne tilsat isterninger, så de forbliver kolde, mens overfladen brændes. Sørg for at grillen er meget varm, så karamelliseringen går hurtigt. Hold godt øje, for pludselig går det stærkt!

Hvor længe skal creme brulée bage?

Det afhænger af størrelsen på formen. Mellem 25–45 min. ved 125° - traditionel ovn i vandbad. Den skal være fast i kanten, men blød i midten. Creme bruléen sætter sig, når den afkøles.

Hvor længe kan creme brulée holde sig?

Før karamelliseringen 2-3 dage i køleskab. Når først toppen er karamelliseret bør den spises inden for ½ time, derefter forsvinder sprødheden.

Hvorfor sætter min creme brulée sig ikke?

Hvis din creme brulée ikke sætter sig, kan det skyldes for kort bagetid, for lav ovntemperatur eller at formen er for tyk form.

Hvor tykt skal sukkerlaget være?

Sukkeret skal drysses på creme bruléen i et meget tyndt og jævnt lag. Hæld overskydende sukker af. For meget sukker giver en hård, bitter skorpe.

Kan man lave creme brulée dagen før?

Ja, det gør den faktisk bedre. Husk blot først at karamellisere creme bruléen lige inden servering.

Hvilke forme er bedst?

Lave, brede ramekiner (2-3 cm dybe). De giver en jævn bagning og et perfekt forhold mellem creme og karamel.

Kan man fryse creme brulée?

Nej, konsistensen på creme bruléen bliver vandet efter optøning.

Hvorfor revner min karamel-top?

Det er normalt! Creme brulée skal have et knæk. Hvis den revner for meget, er sukkerlaget for tykt.

Hvordan undgår jeg bobler i cremen?

Undgå at piske cremen for kraftigt og sigt den, inden den hældes i forme. Du kan fjerne eventuelle overfladebobler ved at prikke dem med en kødnål, ske eller med en lille gasflamme.

Må toppen være blød?

Nej, den skal være hård og knasende. Hvis den er blød, er sukkeret ikke karamelliseret nok.

Er det bedst at bruge rørsukker til karamellen eller er almindeligt sukker fint?

Du kan bruge begge dele, men rørsukker giver det flotteste resultat.

Næringsindhold, pr 100 g

Energiindhold:

1313 kJ / 314 kcal

Energifordeling

Energi pr 100 g
Fiber: 0,2 g
Protein: 3,4 g
Fedt: 20,6 g
Kulhydrat: 29 g
Nyhed!

Mad med mere grønt

Få inspiration til en grønnere og mere farverig hverdag.

Vi har udviklet en ny kogebog MAD MED MERE GRØNT som giver dig masser af inspiration til grønne farverige retter, der gør det nemt at spise både varieret og smagfuldt hver dag.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/chokolade-creme-brulee/