Citronmåne

Citronmåne

60+ min
Fryseegnet
Næste gang du får lyst til en citronmåne fra tanken, så overvej om det ikke er forsøget værd lave en hjemmelavet klassisk citronmåne. En citronmåne er ikke bare en citronkage, vel? Prøv denne citronmåne opskrift og se, om du fremover altid vil bage din egen citronmåne!

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 45 min. ved 175° - traditionel ovn.

Citronmåne
  • Pisk smør, sukker, marcipan og citronskal godt sammen.
  • Tilsæt æggene et af gangen og pisk godt mellem hvert æg. Bland mel, kartoffelmel og bagepulver sammen og vend det i smørblandingen skiftevis med citronsaften.
  • Spænd et stykke bagepapir fast mellem ring og bund i en springform (ca. 22 cm i diameter) og smør den. Fordel dejen i springformen og bag midt i ovnen.
  • Lad kagen køle let af i formen - på en bagerist. Tag den ud af formen og lad den køle helt af, stadig på en bagerist.
Kandiserede citronstrimler
  • Skær imens brede strimler skal af citronerne, fx med en tyndskræller - undgå at få den hvide hinde med. Skær skallerne i tynde strimler med en skarp kniv.
  • Bring vand og sukker i kog i en lille tykbundet gryde og kog det 2-3 min. - til det tykner let.
  • Tilsæt citronstrimlerne og kog dem ved jævn varme i ca. 1 min.
  • Tag citronstrimlerne op med fx en hulske og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Læg citronstrimlerne adskilt på en plade med bagepapir. Tør strimlerne i ovnen.
Citronglasur
  • Rør flormelis og citronsaft sammen og fordel glasuren på den afkølede citronmåne. Pynt med kandiserede citronstrimler.
Tørretid - kandiserede citronstrimler
  • Ca. ½ time ved 100° - traditionel ovn.
Tip

Husk at strimle og rive citronerne inden du presser dem. Citronmånen kan fryses, men uden glasur og pynt. Kartoffelmel tilsættes for at "lette" dejen. Selv om det er en bastant kage, gør det en forskel og kagen hæver flottere op. Smagsmæssigt kan kartoffelmel dog undlades.

Tips

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

21017 kJ / 5023 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1392 kJ / 333 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 0,7 g
Protein: 4,8 % 3,9 g
Kulhydrat: 54,1 % 44,3 g
Fedt: 41,1 % 15,5 g
Mere inspiration

Lækker citrontærte med sprød marengs - oplagt til forårets gæstebud.

Relateret video
Citronmåne

Se hvordan du laver Citronmåne her. Næste gang du får lyst til en citronmåne fra tanken, så overvej om det ikke er forsøget værd lave en hjemmelavet klassisk citronmåne.

Ingredienser

Citronmåne
Blødt smør
200 g
Sukker (ca. 2¼ dl)
200 g
Groftrevet marcipan
150 g
Fintrevet citronskal (usprøjtet)
2 spsk
Æg
5
Hvedemel (ca. 2¼ dl)
125 g
Kartoffelmel (ca. ¾ dl)
50 g
Bagepulver
1½ tsk
Friskpresset citronsaft
1½ dl
Blødt smør til formen
Kandiserede citronstrimler
Citroner (usprøjtede)
2
Vand
1 dl
Sukker (ca. 1 dl)
85 g
Citronglasur
Flormelis (ca. 4 dl)
200 g
Friskpresset citronsaft
2½ spsk