Cremeboller

Cremeboller

60+ min
Opskriften på cremeboller er fra dengang udtrykket "rigeligt med smør" opstod. Cremebollerne er meget smørfyldte og minder om en blanding af wienerbrød og donuts. Dejen er meget lig fremgangsmåden til en wienerdej, hvor man indarbejder smørret af flere omgange. Herved får du en porøs og smørfyldt dej, som smager fantastisk. I midten af cremebollerne er en lækker kagecreme, men du kan også flække bollerne og fylde dem med fx flødeskum.

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 25 min. ved 200° - traditionel ovn.

Kagecreme
  • Pisk mælk og æg let sammen i en tykbundet gryde. Pisk sukker, mel og vaniljesukker i gryden.
  • Bring blandingen i kog under piskning og kog cremen ved jævn varme, stadig under omrøring, i ca. 3 min. - eller til melsmagen er væk.
  • Hæld cremen i en skål og dæk den med film helt nede ved cremen, så den ikke danner skind. Lad cremen køle af.
Dej
  • Rør mælk, æg, gær, sukker og kardemomme sammen med ca. 2/3 af melet.
  • Rul dejen ud til en firkant på ca. ½ cm's tykkelse med resten af melet.
  • Skær smørret i tynde skiver, og fordel dem på 2/3 af dejen.
  • Fold dejen sammen i 3 lag således at den del, der er uden fedtstof, foldes først ind og derefter foldes dejen sammen på den anden led.
  • Rul dejen ud igen og fold den på samme måde 2 gange - dog uden smør.
  • Rul dejen til en firkant på 40 x 50 cm og skær dejen ud i 20 stykker (ca. 10 x 10 cm). Læg 1 tsk afkølet kagecreme på hvert stykke. Saml dejen om fyldet og form til boller.
  • Stil bollerne med sammenføjningerne nedad på en plade med bagepapir. Lad bollerne hæve et lunt sted i ca. ½ time.
  • Bag bollerne midt i ovnen til de er gyldne. Dyp bollerne, mens de endnu er varme, i smeltet smør på oversiden og derefter i sukker.

Du kan også bruge dejen til spandauere. Skær dejen ud som til cremeboller. Læg kagecreme og syltetøj på og saml de 4 hjørner. Pensl med æg inden bagningen.

Cremebollerne kan laves med mindre smør, fx 250 g i stedet for 400 g, men bollerne bliver da ikke lagdelt som wienerbrød.

Energiindhold for hele retten:

22598 kJ / 5401 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1302 kJ / 311 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,1 g
Protein: 6,9 % 5,3 g
Kulhydrat: 35,3 % 27 g
Fedt: 57,8 % 20,4 g
Relateret video
Sådan flækker du en vaniljestang

Se hvordan du får kornene ud af en vaniljestang med Karolines Køkkenskole – og få inspiration til hjemmelavet vaniljesukker.

Ingredienser

Kagecreme
3 dl Mælk
2 Æg
3 spsk Sukker
3 spsk Hvedemel
1 tsk Vaniljesukker
Dej
¼ liter Kold mælk
1 Æg
50 g Gær
1 spsk Sukker
1 tsk Stødt kardemomme
500 g Hvedemel (ca. 8¾ dl)
400 g Koldt smør
Pynt
Smeltet smør
Sukker