Fladbrød

Fladbrød

1 time 45 min
Arbejdstid: 1 time
Fryseegnet
Lune fladbrød er geniale til et utal af retter. Fladbrød kan bruges til hjemmelavet shawarma, græsk gyros, wrap og som tilbehør til gryderetter eller eftermiddagsmad til sultne unger. Trænger køleskabet til at blive tømt er fladbrødene oplagte til at folde omkring gårsdagens rester eller lynstegte grøntsager toppet med creme fraiche.
https://www.arla.dk/opskrifter/fladbrod/

Sådan gør du

  • Lun mælken i en gryde til den er lillefingervarm. Hæld mælken i en skål og rør gæren ud heri.
  • Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt hvedemel tilbage) og slå dejen sammen med en grydeske.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet.
  • Kom dejen tilbage i skålen, dæk den med et fugtigt viskestykke og stil den til hævning i ca. 45 min.
  • Tag dejen ud på et meldrysset bord, del den i 12 portioner og rul dem ud til runde fladbrød (ca. 20 cm i diameter).
  • Bag fladbrødene på en varm tør pande i ca. 2 min på hver side ved jævn varme.
  • Pak brødene ind i et viskestykke så de holder sig varme og bløde. Server brødene lune.
Variation - fladbrød med urtesmør
  • Vend smør, persille og hvidløg sammen. Pensl de færdigbagte brød med blandingen og server.

Skal det gå hurtigt kan du bruge bagepulver som hævemiddel i stedet for gær, så behøver dejen ikke at hæve. Bland 2½ tsk bagepulver med de tørre ingredienser og rør det sammen med den kolde mælk. Form og bag brødene.

Energiindhold for hele retten:

10178 kJ / 2433 kcal

Næringsindhold pr. 100g

855 kJ / 204 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,6 g
Protein: 12,5 % 6,3 g
Kulhydrat: 76,4 % 38,5 g
Fedt: 11,1 % 2,6 g

Ingredienser

½ liter Mælk
25 g Gær
2 tsk Groft salt
1 tsk Sukker
100 g Fuldkornshvedemel
500 g Hvedemel
Variation - fladbrød med urtesmør
20 g Smeltet smør
1 dl Grofthakket persille
2 Finthakkede fed hvidløg