Gluten- og laktosefri kernestykker

1 time 15 min
Fryseegnet
Gluten- og laktosefri kernestykker

Her får du opskriften på de nemmeste og lækreste laktose- og glutenfri kernestykker – dejen er rørt lynhurtigt sammen og sat på køl. Dagen efter sætter du blot bollerne på bagepladen med en ske. Genial opskrift, hvis du vil have friskbagte sprøde glutenfri boller flere dage i træk – dejen kan gemmes og bages over flere dage.

Ingredienser

Glutenfri kernestykker

4 dl Koldt vand
1½ dl Laktosefri kefir eller yoghurt
10 g Gær
65 g Glutenfri havregryn (ca. 2 dl)
100 g Boghvedemel (ca. 1½ dl)
100 g Revet frisk frugt eller grønt (fx gulerod, squash, rødbede, græskar, æble eller pære)
3 spsk Hørfrø
1½ tsk Groft salt
250 g Glutenfri havremel (ca. 5 dl)
½ tsk Bagepulver
2 dl Blandede kerner og frø, fx græskarkerner, sesamfrø eller lignende

Sådan gør du

Kernestykker

  • Kom vand og kefir i en skål og udrør gæren heri. Tilsæt havregryn, boghvedemel, revet frugt og/eller grønt, hørfrø og salt - og rør det sammen.
  • Bland havremel med bagepulver og tilsæt det til dejen. Slå dejen godt sammen med en grydeske – dejen skal være fugtig.
  • Drys kernerne på toppen af dejen. Dæk skålen med fx et låg eller en pose og stil dejen i køleskabet natten over eller mindst 8 timer.
  • Tænd ovnen og sæt en bradepande til opvarmning i ovnen på nederste rille.
  • Når ovnen er varm: Dyp 1 spiseske i vand, og form det antal boller du skal bruge, ved at sætte klumper af den bløde dej på en plade med bagepapir.
  • Sæt straks bollerne i ovnen (ellers falder de sammen) og smid ca. 1 dl vand i den varme bradepande nederst i ovnen. Luk straks ovnlågen, så dampen bliver i ovnen.
  • Bag bollerne 15-20 min. ved 250° - varmluft – de bliver ekstra sprøde af dampen, så sørg for at holde ovnlågen lukket under hele bagningen. Træk de varme boller over på en bagerist og lad dem køle af.
  • Gem resten af dejen til dagen efter, eller bag endnu en portion boller af resten af dejen.

Du kan bruge andre syrnede produkter, men juster evt. konsistensen med vand, hvis erstatningsproduktet er tykkere. Fx suppleres 1 dl skyr med ½ dl vand, så svarer det til 1½ dl kefir.

Hørfrøene fungerer i denne opskrift som bindemiddel i stedet for det manglende gluten. Hørfrøene kan erstattes af andre bindemidler, fx chiafrø (4 tsk), loppefrøskaller (2 tsk), pulveriserede loppefrøskaller (1 tsk) samt guargum og xanthan (begge 1 tsk). De to sidstnævnte produkter blandes i hvedemelet sammen med bagepulveret, før det tilsættes dejen.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

9676 kJ / 2313 kcal

Næringsindhold pr. 100g

791 kJ / 189 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 5 g
Protein: 16,3 % 7,6 g
Kulhydrat: 47 % 21,9 g
Fedt: 36,7 % 7,8 g
https://www.arla.dk/opskrifter/glutenfri-kernestykker/