Grøntsagsbøf med brun sovs og bløde løg

45 min
Grøntsagsbøf med brun sovs og bløde løg

Velsmagende grøntsagsbøf med brun sovs og bløde løg - fuld af umami. Prøv denne grøntsagsbøf af edamamebønner de dage, hvor du gerne vil spise mere grønt.

Se den {klassiske} version

Ingredienser

Bløde løg

25 g Smør
3 Løg i halve, tynde ringe (ca. 225 g)
3 dl Vand

Grøntsagsbøf

1 spsk Chiafrø
3 spsk Vand
200 g Optøede, bælgede edamamebønner
1 Lille løg (ca. 50 g)
2 spsk Solsikkekerner
2 spsk Koncentreret tomatpuré
1 spsk Sojasauce
2 tsk Tørret salvie
1 tsk Groft salt
30 g Hvedemel
10 g Smør

Brun sovs

¼ liter Madlavningsfløde
1 tsk Sojasauce
½ tsk Groft salt
1½ spsk Saucejævner

Tilbehør

1 kg Kogte kartofler
2 Røde æbler i tern (ca. 300 g)
200 g Dampede ærter

Sådan gør du

Bløde løg

  • Lad smørret blive gyldent i en pande. Steg løgene ved kraftig varme i ca. 5 min. - rør jævnligt.
  • Kom vand i panden og lad det koge i ca. 2 min. Hæld vandet (ca. 1½ dl) fra løgene over i en lille tykbundet gryde - brug evt. en sigte.
  • Steg løgene ved kraftig varme og under omrøring i yderligere ca. 2 min., tag dem op og gem dem.
  • Tør panden af.

Grøntsagsbøf

  • Kom imens chiafrø og vand i en stor skål. Rør blandingen godt og lad den stå på køkkenbordet i ca. 10 min.
  • Hak edamamebønner, løg, solsikkekerner, tomatpuré, sojasauce, salvie, salt og peber i en foodprocessor i ca. 5 sek.
  • Kom blandingen i skålen med chiafrø, tilsæt mel og rør det hele godt igennem.
  • Lad smørret blive gyldent i panden.
  • Form 4 bøffer af grøntsagsblandingen og steg dem ved jævn varme i ca. 3 min. på hver side. Hold dem varme sammen med løgene.

Brun sovs

  • Bring vandet fra løgene i kog i gryden.
  • Tilsæt madlavningsfløde, sojasauce og salt og bring saucen i kog.
  • Pisk saucejævner i og kog saucen ved svag varme og under omrøring i yderligere ca. 1 min.
  • Tilsæt kulør, smag til og server med det øvrige tilbehør.

Når du vælger grøntsager i stedet for kød, er det godt at tænke umami ind. Umami er grundsmagen, som kan defineres som det lidt diffuse begreb, velsmag - som vi bl.a. får fra kød. Koncentreret tomatpuré og sojasauce, som vi har brugt i plantefarsen, indeholder umami.

Du kan udskifte salvie med andre krydderurter, fx timian.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

9344 kJ / 2233 kcal

Næringsindhold pr. 100g

341 kJ / 81 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,3 g
Protein: 13,7 % 2,8 g
Kulhydrat: 54,5 % 10,9 g
Fedt: 31,8 % 2,9 g
https://www.arla.dk/opskrifter/grontsagsbof-med-brun-sovs-og-blode-log/