Grovbirkes

Grovbirkes

1 time
Fryseegnet
Disse grove morgenstykker kalder vi grovbirkes, fordi dejen er rullet ud og lagt sammen, så de ligner "rigtige birkes". Der er dog ingen lag med smør imellem, så det er faktisk mere en grovbolle og hytteosten gør dejen saftig og lækker. Synes du, der skal birkes på dine grovbirkes - så kommer du bare det. Uanset, hvad vi kalder dem, så er grovbirkes rigtig gode på morgenbordet, til et mellemmåltid - og de kan tages med i madpakken eller i picnickurven til skovturen.

Sådan gør du

Grovbirkes
  • Bring vandet i kog og tilsæt 5-kornsblandingen.
  • Lad den koge ved svag varme og under låg i ca. 5 min. Hæld til afdrypning i en sigte.
  • Rør gæren ud i mælken og tilsæt 5-kornsblandingen. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage).
  • Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt sammen.
  • Rul dejen ud til en firkant (ca. 20 x 60 cm). Fold dejen sammen 2 gange fra den lange side, så der bliver 3 lag.
  • Skær den ud i 10 "birkes". Læg dem - med sammenføjningen nedad - på en plade med bagepapir.
  • Lad de 10 "birkes" hæve tildækket i ca. ½ time.
  • Pensl med mælk og bag dem midt i ovnen til de er gyldne og lad grovbirkesene afkøle på en bagerist.
Bagetid
  • Ca. 15 min. ved 200° - traditionel ovn.
Mere inspiration

Mere af det grove brød.

Grove sandwichboller
60+ min
Grove sandwichboller
(48)
Velbekomme!
Tip

Synes du der skal birkes på "grovbirkes" - så drys birkes på, når du har penslet med mælk.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

8479 kJ / 2027 kcal

Næringsindhold pr. 100g

639 kJ / 153 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 2 g
Protein: 14,3 % 5,4 g
Kulhydrat: 73,8 % 27,8 g
Fedt: 11,9 % 2,1 g

Ingredienser

Grovbirkes
Vand
½ liter
5-kornsblanding (ca. 1½ dl)
100 g
Gær
50 g
Mælk
1½ dl
Groft salt
1 tsk
Akaciehonning
1 spsk
100 g
Hvedemel (ca. 7 dl)
400 g
Pensling
Mælk