Grovbirkes

1 time
Fryseegnet
Grovbirkes

Disse grove morgenstykker kalder vi grovbirkes, fordi dejen er rullet ud og lagt sammen, så de ligner "rigtige birkes". Der er dog ingen lag med smør imellem, så det er faktisk mere en grovbolle og hytteosten gør dejen saftig og lækker. Synes du, der skal birkes på dine grovbirkes - så kommer du bare det. Uanset, hvad vi kalder dem, så er grovbirkes rigtig gode på morgenbordet, til et mellemmåltid - og de kan tages med i madpakken eller i picnickurven til skovturen.

Ingredienser

Grovbirkes

½ liter Vand
100 g 5-kornsblanding (ca. 1½ dl)
50 g Gær
1½ dl Mælk
1 tsk Groft salt
1 spsk Akaciehonning
100 g Hytteost
400 g Hvedemel (ca. 7 dl)

Pensling

Mælk

Sådan gør du

Grovbirkes

  • Bring vandet i kog og tilsæt 5-kornsblandingen.
  • Lad den koge ved svag varme og under låg i ca. 5 min. Hæld til afdrypning i en sigte.
  • Rør gæren ud i mælken og tilsæt 5-kornsblandingen. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage).
  • Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt sammen.
  • Rul dejen ud til en firkant (ca. 20 x 60 cm). Fold dejen sammen 2 gange fra den lange side, så der bliver 3 lag.
  • Skær den ud i 10 "birkes". Læg dem - med sammenføjningen nedad - på en plade med bagepapir.
  • Lad de 10 "birkes" hæve tildækket i ca. ½ time.
  • Pensl med mælk og bag dem midt i ovnen til de er gyldne i ca. 15 min. ved 200° - traditionel ovn. Lad grovbirkesene afkøle på en bagerist.

Synes du der skal birkes på "grovbirkes" - så drys birkes på, når du har penslet med mælk.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

8488 kJ / 2029 kcal

Næringsindhold pr. 100g

640 kJ / 153 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2 g
Protein: 14,5 % 5,5 g
Kulhydrat: 73,6 % 27,7 g
Fedt: 11,9 % 2,1 g
https://www.arla.dk/opskrifter/grovbirkes-/