Grydebrød med grahamsmel og valnødder

3 timer
Arbejdstid: 30 min
Grydebrød med grahamsmel og valnødder

Dette grydebrød indeholder både fuldkorn og nødder og det har en skøn krumme. Grydebrød hedder som det hedder, fordi det er brød bagt i en støbejernsgryde, og den stærke varme giver en sprød og lækker skorpe. Denne version af grydebrød har ekstra smag og noget at tygge på, da der er valnødder i dejen. Prøv at servere grydebrød med grahamsmel og valnødder til et godt stykke ost.

Ingredienser

Grydebrød

3½ dl Vand
25 g Gær
150 g Kvark, kærnemælk, A38 eller tilsvarende
300 g Hvedemel (ca. 5¼ dl)
200 g Grahamsmel (ca. 3½ dl)
75 g Hakkede valnøddekerner
1 spsk Flydende honning
2 tsk Groft salt
1 tsk Eddike
1 tsk Olivenolie

Sådan gør du

Grydebrød

  • Kom vand i en stor skål og rør gær og kvark ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen godt igennem med en grydeske.
  • Tag dejen ud på bordet og vask skålen af. Smør skålen med lidt olie og kom dejen tilbage i skålen (olien gør, at dejen lettere glider ud). Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.
  • Drys mel på bordet og hæld forsigtigt dejen ud herpå - den flyder lidt ud. Fold brødet fire gange over hinanden så det danner en kugle.
  • Drys mel i bunden af skålen og kom dejen heri med samlingen nedad. Lad brødet efterhæve i ca. 45 min. ved stuetemperatur.
  • Sæt en støbejernsgryde midt i ovnen. Tænd ovnen og lad gryden blive godt varm - det tager ca. ½ time.
  • Tag låget af gryden og hæld forsigtigt dejen i gryden så samlingen vender opad. Læg låget på gryden og bag brødet ca. 20 min ved 225° - traditionel ovn. Tag låget af gryden efter ca. 20 min., og bag brødet færdigt ca. 20 min. Tag brødet ud af den varme gryde. Lad det afkøle på en bagerist i ca. 1 time.

Vær opmærksom på at støbejernsgryde og låg bliver meget varme. Vær derfor meget forsigtig, både når dejen skal i gryden og når brødet skal op.

I stedet for en støbejernsgryde kan du bruge en stegeso.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

10020 kJ / 2395 kcal

Næringsindhold pr. 100g

879 kJ / 210 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 3,7 g
Protein: 13,4 % 6,9 g
Kulhydrat: 63,4 % 32,8 g
Fedt: 23,2 % 5,5 g

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/grydebrod-med-grahamsmel-og-valnodder/